Ще плаща ли и България за студентите си в Швейцария?

Ще плаща ли и България за студентите си в Швейцария?

Ще плаща ли и България за студентите си в Швейцария? Ще плаща ли и България за студентите си в Швейцария?

Швейцарските висши учебни заведения се ползват с добра репутация, таксите са относително ниски, а за редица специалности няма ограничения в бройките. Не е чудно тогава, че все повече млади хора от цял свят избират Швейцария за следването си.

През миналия есенен семестър в десетте висши училища на швейцарските кантони и в двата федерални технически университета, една пета от близо 132 000 студенти бяха чужденци. От 1990 г. насам броят на следващите от чужбина се е увеличил над два пъти.

Университетска библиотека в Цюрих

Чужденците създават повече разходи

Сега швейцарците решиха да искат повече пари от чуждестранните студенти. Това е логично, защото още през 2008 г. разходите за студентите и аспирантите, идващи от чужбина, са възлизали на близо 460 млн. евро, както отбелязва “Нойе Цюрхер Цайтунг“.

Досега само няколко университета леко увеличиха таксите за студенти от чужбина. В университета във Фрайбург например те плащат около 667 евро за семестър. Това е с около 125 евро повече, отколкото плащат швейцарските им колеги. Още по-драстично е положението в един университет в Лугано, където в момента чужденците плащат по над 3000 евро на семестър – или двойно повече от швейцарските граждани.

Университетът в Цюрих беше първият, който повиши таксите. От есенния семестър догодина чуждестранните студенти ще плащат по близо 1000 евро, вместо досегашните 650 – или с около 420 евро повече от швейцарските си състуденти. Техническият Университет в Цюрих до момента не е засегнат, защото той е федерална институция, а не кантонална. Но и там, както и в други федерални заведения, се дискутират възможни повишения в бъдеще.

В кантона Санкт Гален също смятат да искат повече пари от чужденците. В международно популярния икономически университет от идната година от чужденците ще се изискват по около 1770 евро на семестър или с почти 800 евро повече, отколкото досега. По този начин чужденците ще заплащат над 750 евро повече от швейцарците. Законопроектът обаче тепърва трябва да бъде гласуван от парламента на кантона.

Вярно, че и след увеличението таксите няма да са така високи, както в някои други страни – като например в Австралия, където чужденците плащат до 10 000 евро за семестър. Въпреки това сред представителите на швейцарското студентство се надига енергична съпротива срещу неравнопоставеното третиране на чуждестранните колеги.

Според представители на Съюза на швейцарскте студентства, който поначало е против всички такси за следване, допълнителните такси за чужденци са “дискриминиращи и ксенофобски.” Студентската организация предлага съвършено различен подход: страните, от които идват желаещите да следват в Швейцария, да плащат следването на своите граждани. В отговор и Швейцария да плаща също за своите студенти зад граница.

В Швейцария такава система на компенсационните плащания съществува още от 80-те години. Ако например швейцарец от кантона Ури следва в кантона Санкт Гален, то Ури плаща на Санкт Гален между 10 и 50 000 швейцарски франка в зависимост от избраната специалност. Студентите предлагат същия принцип да се въведе и на европейско равнище.

About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.

error: Alert: Съдържанието е защитено !!