Руските войски са в Харков

По данни от Украйна руските части са проникнали с леки бойни самолети във втория по големина град на страната – Харков. Стигнали са до центъра, съобщи губернаторът на областта Олег Синегубов.

Украинските части се опитват да отблъснат руските войници от Харков, съобщава агенция Ройтерс. Цивилните граждани са призовани да не излизат навън. Във видеа, разпространени в интернет от съветника във вътрешното министерство Антон Херашченко и от държавната Служба за извънредни комуникации и информационна защита, се виждат множество леки бойни самолети и горящ танк.

По данни от украинското правителство в Харков е експлодирал газопровод, взривен от руските войски. Съобщението е от канцеларията на президента Володимир Зеленски, потвърждение от независими източници засега няма. Не е известно и дали става дума за регионален газопровод или за част от преминаващ от Русия към Европа тръбопровод.

В град Василкив, на 40 км южно от Киев, през нощта ракета е засегнала петролно депо. Това бе потвърдено от кметицата на града пред агенция Асошиейтед прес. Силни експлозии са били чути и в столицата. Жителите на Киев продължават да се укриват в мазета, подземни гаражи и в станциите на метрото. Наложената в Киев забрана за излизане важи до понеделник сутрин. Всеки, който бъде видян на улицата, ще бъде възприеман като близък на врага, предупреди кметът Виталий Кличко.

Междувременно Украйна отхвърли предложението на Русия за водене на преговори в Беларус – тъй като и Беларус е замесена в руската инвазия, нападения спрямо Украйна бяха предприети и оттам, каза президентът Володимир Зеленски. Украйна е готова да води преговори, но не и в Беларус.  

Президентът обяви и, че ще бъде сформирано ново подразделение – Международен легион за териториална отбрана на Украйна. Той ще бъде съставен от чуждестранни граждани, които имат желание да участват в отбиването на руската агресия. В обръщение, публикувано на сайта на украинския държавен глава, се казва, че „на всички чужденци, които са готови да се включат в съпротивата срещу руските окупатори, се предлага да пристигнат в Украйна и да попълнят състава на отбранителните сили„.