Рублата се срина, руснаците изпразват банкоматите

Въведените от Запада икономически и финансови санкции срещу Русия доведоха до срив от 30 процента в курса на рублата. Основната лихва в Русия бе повишена до 20 на сто.

Само за няколко часа рублата поевтиня с 30 процента в резултат на наложените от Запада санкции. На борсата Forex eврото се продава за 127 рубли, доларът – за 113.

Руската централна банка увеличи основния лихвен процент от 9,5 на 20 с надеждата така да противодейства на обезценяването на рублата и заплахата от инфлация. „Тази мярка ще обезпечи стабилността на цените и ще гарантира спестяванията на руснаците„, пише на сайта на банката. Предприети бяха и други мерки за поддръжка на финансовата система, включително бе наложена забрана на брокерите да продават руски ценни книжа, ако подобно нареждане им е било дадено от чуждестранни компании или физически лица.

От събота пред банкоматите в Русия има опашки. Хората се опасяват, че заради западните санкции банките могат да ограничат сумите, които могат да се теглят.

По преценки на Европейската централна банка европейското представителство на руската Сбербанк със седалище във Виена и филиали в Хърватия и Словения най-вероятно ще фалира в резултат на наложените санкции. Депозитите от финансовия институт се изтеглят масово, което е довело до влошаване на неговите ликвидни позиции, се посочва в заявлението на ЕЦБ. Междувременно президентът на Швейцария Игнацио Касис спомена за възможен много неочакван ход – замразяване на руския капитал в страната. Решение в този смисъл може да бъде взето на днешното заседание на Федералното събрание.

Решаващи часове за Украйна. Настъплението на руските войски буксува, твърдят САЩ.

Боевете в Украйна продължават: съобщава се за множество експлозии в Киев и Харков, а президентът Зеленски говори за „решаващи часове„. Според сведения от САЩ настъплението на руските войски буксува.

Според преценки на американското Министерство на отбраната настъплението на руските войски среща ожесточена съпротива от страна на украинците. „Украинците се съпротивляват. Това е героично, това е вдъхновяващо и целият свят го вижда„, заяви високопоставен служител на министерството пред журналисти.

Киев е на ръба на хуманитарна катастрофа

В същото време кметът на украинската столица Виталий Кличко предупреди, че Киев е изправен пред хуманитарна катастрофа. В жилищата все още има вода, ток и отопление, но тъй като инфраструктурата е разрушена, не могат да бъдат доставяни медикаменти и хранителни продукти, заяви Кличко.

Според сведения на американския концерн „Maxar„, който се е специализирал в правенето на сателитни снимки с много високо качество, към Киев се придвижва километричен руски конвой, състоящ се от войски, танкове и други превозни средства.

Украйна говори за 4500 убити руски войници

Според данни от Украйна в Киев досега са били убити девет цивилни граждани, сред които и едно дете. В цялата страна са били убити 352 цивилни граждани, в това число и 14 деца. Близо 1700 са ранените, сред тях и 116 деца.

За пръв път за жертви и ранени призна и руското Министерство на отбраната, без обаче да назовава конкретни числа. Според данни на украинската армия от началото на войната досега са били убити около 4500 руски войници.