На 6 април в Нидерландия ще се проведе референдум за асоцииране на Украйна с Европейския съюз. “Ако по-голямата част от холандците гласува “против”, вече готовото споразумение за асоциацииране на Украйна с ЕС може да бъде поставено под въпрос, тъй като то трябва да бъде ратифицирано от всичките 28 държави в ЕС”, пише журналистът Хелмут Хетцъл в австрийския вестник “Ди прес”. Освен това парламентът на Нидерландия вече гласува “против”.

Изглежда срещу асоциирането ще гласува по-голямата част от гражданите на страната, предполага авторът. Според допитване 57% от холандците не желаят “Европейския съюз да направи Украйна привилегирован партньор в областта на търговията и сигурността”. Голяма част от противниците на сключването на споразумението, които се отнасят скептично и към идеята за единна Европа като цяло, се страхуват, че “договорът с Киев ще струва скъпо на холандските данъкоплатци, ще доведе до влошаване на отношенията с Русия, а може и да стане първата стъпка към приемането на Украйна в Европейския съюз”.

В случай, че споразумението бъде одобрено, Украйна “ще получи същия статус, какъвто имат Швейцария и Норвегия, не членуващи в ЕС”, а Европейския съюз “ще разшири сферата на влиянието си чак до границите на Русия”, пише в статията.

Хетцъл коментира, че това “не се харесва на руския президент Владимир Путин, който през последните няколко години се опитва да наруши подписването на споразумението. За това той се надява, че с това ще се заемат холандците”. “Ако гласуват против, за Путин ще остане само да отвори бутилка шампанско”, каза по време на референдума ръководителят на холандското Министерство на външните работи Берт Кундерс. В страната дори има слухове, че Путин подкрепя финансово противниците на споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз, но за това все още няма никакви доказателства, пише журналистът.

Авторът на статията пише, че в Нидерландия има “множество известни хора, които са категорично против асоциациирането”. Например писателят Леон де Винтер изказа в своя статия мнението си, че “договорът включва в себе си военен компонент”. “Затова той представлява провокация срещу Русия. Той представлява заплаха за мира в Европа”, убеден е де Винтер.

Същото мнение подкрепят ученият Тери Боде и журналистът Ян Рос, които са главни организатори на предстоящия референдум. Техният фонд Geenpeil съвместно с популярния сатиричен уебсайт Geen Stijl събраха почти 428 хиляди подписа в подкрепа на провеждането на референдума, въпреки че дори 300 хиляди биха били достатъчни, пише в статията.

Огромното мнозинство от италианците (66%), от немците (63%) и от французите (63%) желаят сами да решават на референдум въпроса за асоциирането с другите държави, допълват от БГНЕС, позовавайки се на социологическите компании Populus и Ifop за информационната агенция и радио Sputnik. 

В трите държави делът на жителите, които са против референдума, е значително по-нисък – съответно 23, 20 и 18 процента.

Мненията на британците са разделени. 43% се обявяват за референдума по въпроса, докато 40% са отговорили с „не знам“.