Какво да ядем и да пием? Вече съвсем се объркахме. Една храна днес минава за много полезна, утре обаче може да се окаже опасна за здравето. Друго днес е отрова, а утре – еликсир. Предлагаме Ви помощ.

Лошият кумарин

Канелата все пак е вредна! Кумаринът, едно от веществата в нея, може да увреди бъбреците и черния дроб. Имайте едно наум, особено по празниците!

Лошата слава на кафето

Кафето причинява рак„, „Кафето уврежда нервите„, „Кафето дехидратира тялото“ – присъдата отдавна влезе в сила: кафето е вредно за Вашето здраве. Така се твърдеше дълго време. Но днес знаем, че кафето съвсем не е чак толкова опасно. Точно обратното дори: учени смятат, че кафените зърна могат да предотвратят някои ракови заболявания.

In vino veritas?

Алкохолът е вреден – това е факт, но в същото време се знае, че виното съдържа някои фантастични молекули, които са особено полезни: ресвератрол и антоциани, например. И какво сега? Да пием ли вино или да не пием? Продължителните изследвания върху доброволци дават отговор на този въпрос: чаша вино дневно е съвсем в реда на нещата. Но не повече!

Маслото срещу маргарина

Стойте далеч от маслото! Това съветват борците срещу холестерола. И препоръчват маргарин. Вярно, този заместител съдържа по-малко наситени мазнини, в сравнение с маслото. Но имайте едно наум, че и маргаринът не е непременно здравословен. Той не е естествен продукт. Да го кажем направо – това си е химия, забъркана в лабораториите на хранително-вкусовата промишленост.

Овкусени боклуци

Глутамат – не и не! Овкусителят се смята за опасен. Но не толкова заради способността му да прави вкусни нискокачествени храни като чипса и готовите супи, колкото заради предположението на някои учени, че глутаматът може да предизвика така наречения „Синдром на китайския ресторант”: потене, тремор и изтръпвания. Дали? Досега нито едно сериозно изследване не го е доказало.

Дълбоко замразени аргументи

Mного хора избягват дълбоко замразени храни. В тях уж имало по-малко витамини, отколкото в пресните. А всъщност е точно обратното. Заради шоковото замразяване, зеленчуците в тези храни са много по-богати на витамини, отколкото пресните продукти в магазините, навъртели понякога стотици километри.

Чудодейните Омега-3

Сигурно и Вие сте чували, че мастните киселини Омега-3 предпазват от какви ли не болести: рак, сърдечни и сърдечно-съдови заболявания, проблеми с концентрацията, депресии. Здравни експерти ни съветват да приемаме всеки ден Омега-3. И наистина: доказан факт е, че тези мастни киселини са особено полезни за някои функции на метаболизма. Но все пак: нека не вярваме в чудеса.

Витамините и науката

Витамините са жизненонеобходими. Но налага ли се да ги пием постоянно, за да бъдем по-здрави? От деца знаем, че витамин С предпазва от какви ли не болести. Науката обаче все още не го е доказала еднозначно. Появиха се дори подозрения, че прекомерната употреба на витамини вреди на организма. Какво ли ще кажат учените утре?

Струва ли си да купуваме био-храни?

Ако храната ни действително е пълна с толкова много химия, както масово се смята, биологичните продукти са единственият ни шанс да се храним що-годе здравословно. Тях не ги пръскат с вредни вещества, не ги торят с изкуствени торове. Изследвания показват обаче, че био-продуктите не са нито по-хранителни, нито по-полезни за здравето. Е, но пък са по-скъпи.

Златната среда

В обобщение: да, изключително важно е да се живее здравословно. Статистиката е безпощадна: пушенето, алкохолът, наднорменото тегло и обездвижването са безмилостни убийци. Глупаво е обаче да величаем или да проклинаме отделни храни. Златното сечение минава винаги през умерената употреба и добрия баланс. Така че: да Ви е сладко и наздраве!