Ветрогенераторните паркове привличат и капитали с неясен произход.

Бизнесът със зелената енергия е не само доходен, той е идеалното прикритие за тъмни сделки. Италианските мафиоти го знаят отдавна. Сега и Европол го разбра. От там предупреждават, че мафията пере мръсни пари с чист ток.

Как от обикновен електротехник се става милиардер? Вито Никастри знае отговора на този въпрос. 57-годишният сицилианец изминава този път удивително бързо, превръщайки се във властелин на вятърната и соларната енергия в Италия. През април обаче неговата империя се срина като пясъчна кула след като се изясни, че стремителният му възход в бизнеса не се дължи на някакви лични качества, а на престъпни сделки.

След гръмването на скандала властите в Италия конфискуваха от Никастри собственост на стойност 1,3 млрд. евро – общо 43 фирми, 98 недвижими имота, 7 автомобила и 66 дялови участия в други финансови схеми. Властите го обвиняват във връзки с Коза ностра в Катания, Месина и Палермо, както и с калабрийската Ндрангета. В момента той е разследван за огромни измами с ветрогенератори.

Зелената енергия напоследък действа като магнит за мръсни пари. Сицилианската мафия, калабрийската ндрангета, Камората в Неапол и редица мафиотски кланове от Апулия търсят начини да изперат незаконно спечелените си милиарди, и по възможност да ги умножат. Възобновяемите енергийни източници като вятър и слънце предлагат за това почти идеалните условия.

Строителният сектор, в който мафията традиционно пере пари, днес е в тежка криза в Италия, докато зелената енергия изживява истински бум. Освен това държавата подпомага щедро възобновяемите енергии: до 2020 г. италианското правителство ще субсидира сектора с 900 милиона евро. Примамливите условия привличат не само легалния бизнес, но и редица криминални структури, предупреждава Европол.

В сегашната дългова криза в Европа много фирми имат проблем да си набавят банкови заеми заради затегнатите правила за кредитиране. Тъкмо това обаче помага на мафията да печели от кризата. Подземният свят има предостатъчно пари, които се чуди къде да инвестира. Милиардите, спечелени от търговия с наркотици, проституция и рекет, все по-усилено навлизат в реалната икономика. За да прикрият произхода на парите си, те използват сложни структури. А проектите, свързани с възобновяемите енергийни източници отговарят добре на това условие.

Мафията инвестира само в области, където няма голяма прозрачност и където следите могат да бъдат прикрити лесно„, казва представител на Европол пред германския печат. В Германия пледират за това да бъдат разкрити имената на големите акционери на фондове за вятърна и соларна енергия.

Мафията има и сериозно предимство пред легалния бизнес: нейните фирми могат да си позволят да работят „на загуба„. Много често такива фирми предлагат най-ниските оферти при обществени търгове, с което задушават всяка конкуренция.