Анонимно: България отново нямала шанс за Шенген. Анонимни дипломатически източници в Копенхаген, цитирани от АФП, твърдят обратното на заявеното по същото време от председателя на ЕК Барозу. Надеждите на България и Румъния да се присъединят бързо към  Шенгенското пространство са изложени на риск да бъдат за пореден път „облени със студен душ„.
Това твърдят анонимни дипломатически източници в Копенхаген, цитирани от Агенция Франс прес.
Твърдението е точно обратното на това, което днес председателят на ЕК Жозе Барозу подчерта пред българския президент Росен Плевнелиев в Брюксел.
Дипломати,които са участвали днес в заседание на Комисията по правосъдие и вътрешни работи на ЕС в датската столица, казали, че в началото на  февруари отново ще бъде публикуван неблагоприятен за двете страни доклад.
Но точно по същото време в Брюксел Барозу подчерта пред българския президент Росен Плевнелиев, че Механизмът за сътрудничество и оценка, съгласно който всяка година Европейската комисия представя доклад за напредъка  на България в борбата с организираната престъпност и корупцията, не  трябва да се обвързва, нито по някакъв начин да е част от оценката за  Шенген.

България трябва да бъде оценявана обективно за Шенген и да  получи положителна оценка.Ние не сме съгласни докладът по Механизма да  се използва като част от оценката за напредъка на страната по Шенген, защото това са различни теми„, заяви председателят на ЕК.
Аспирациите на София и Букурещ да станат част от зоната за  свободно движение се натъкват на опозицията на правителството на Холандия, което  упорито настоява за реален напредък в борбата срещу корупцията и  доказателства за ефективен контрол на външните граници, пише АФП.

Според информацията на анонимните източници докладът за прогреса  на двете страни кандидатки, който Европейската комисия ще  публикува в началото на идния месец, щял да бъде неблагоприятен.
АФП припомня, че е прието София и Букурещ да се  присъединят заедно към Шенген, така че евентуални проблеми на  едната държава, на практика „наказват“ и другата.
Въпросът за присъединяването на България и Румъния към  Шенгенското пространство не е бил обсъждан на днешната срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС в  Копенхаген.
Отчетените в доклада проблеми обаче бяха разкрити в  столицата на Дания, която в момента е ротационен председател на  ЕС.
Членове на Европейския съюз от 1 януари 2007 г., България и  Румъния обявиха присъединяването към Шенген за свой приоритет. Букурещ обвинява правителството в Хага, че е „заложник“ на  крайнодясната Партия на свободата, от чиято подкрепа зависи  мнозинството на управляващата десноцентристка коалиция в  парламента, припомня Франс прес.
Агенцията отбелязва още, че позицията на Холандия направо отчайва  българските ръководители.
Ние си вършим работата, ние пазим  границата в съответствие с всички критерии, ние сме отговорни, следователно очакваме солидарност и спазване на правилата от  нашите европейски приятели и партньори„, заяви новият президент  на България Плевнелиев в интервю за АФП вчера