Ние ратуваме за референдумна демокрация, в която гражданинът е не обект на властническо посегателство, а субект, който сам осъществява властта, основана на образованието като стратегически национален приоритет и българската нация като духовна същност на държавата.

Не можем да променим държавата, ако не променим правилата на държавата. Затова ние искаме не да сменим един месия с друг месия, а да наложим нов модел. Това е нашата кауза и колкото и да е странно се оказва, че това е  единствената ясна разбираема от хората и печелеща видима подкрепа политическа кауза три месеца и половина преди изборите.

Точно затова аз използвам думата “агресивна кауза”,  защото до сега никое правителство през последните 20 години не  е успяло да се справи с това, с което искате вие да се справите. Смятате ли, че вие и Вашата партия ще можете да се справите с това?

Това не е партийна кампания и партийна кауза. Това е национална кауза. Нашата задача не е РЗС да смени ГЕРБ в ръководството на държавата. Ние искаме да бъдат променени правилата на държавата,  за да е невъзможно повече такива абсурдни политически субекти като ГЕРБ и такива виновни за тежката национална драма формации, като тези, които са ни управлявали през последните 20 години да са възможни по-нататък.

Искаме да създадем нов тип политическо устройство на държавата, въз основа на което, партиите, които ще управляват следващите години, да могат да управляват по ясни правила при категорична отговорност и възможност за контрол на тяхната  дейност, а не както сега в условията на една анонимна безотговорност в НС,  на практика пълна безконтролност на изпълнителната власт и на правителството, политическа намеса в съдебната власт и опит за налагане на едноличен режим на вътрешния министър в съдебната власт.

Фигурата на президента по днешната конституция е една в голяма степен странна фигура. Впрочем ще кажа нещо, което много хора не знаят, защото то е скрито в текста на конституцията. Според член първи на българската конституция България е република с парламентарно управление, а не парламентарна република, каквито има други в Европа. Което е предпоставка за неясен конституционен модел, размита отговорност и контрол между властите и всъщност позволява този политически произвол, този грабеж и този криминален преход, на който сме свидетели тези 20 години. Големия смисъл е не да сменя костюма на сегашния президент Първанов с моя костюм в стола на президента, а чрез институцията на президента да предизвикаме промяна в цялото устройство на държавата, което да доведе до намаляване на половина на цялата администрация, опростяване на организацията на държавната власт, увеличаване на правомощията на президента, който се избира пряко, но и увеличаване възможностите за контрол над него, защото в момента той е напълно безконтролен и на практика безнаказан, каквото и да прави. Увеличаване на правомощията на местните власти, които са близко до хората.

Една от основните идеи в новата Конституция, които искаме да развием, е идеята за възможност гражданите да отзовават всички изборни длъжности. Както е избран един кмет, общински съветник, народен представител в парламента, президента дори, с избори от гражданите, по същия начин гражданите да могат да предизвикат неговото сваляне от власт. За да няма сега това усещане за безнаказаност, безконтролност и защитеност от много дългия за една бурна политическа ситуация като българската 4-годишен мандат. Искаме никой на никоя длъжност да не бъде  избиран за повече от два мандата, защото в тези 20 години станахме свидетели на кметове-феодали, някои от които имат наглостта затънали до шия в злоупотреба, в кал, в мръсотия да искат трети и даже четвърти мандат, какъвто е да речем случая с феодалния кмет на Варна – Кирил Йорданов. Максимум до два мандата на всяка изборна длъжност. Ако си толкова подходящ и добър ръководител, след като си бил два мандата кмет, отиваш на друга длъжност, ако те изберат хората. Никой да не може да се окопава феодално, да си купува медии, да си купува съдебна защита , да си купува избиратели включително и изборни гласове, защото и такъв зловещ политически процес има у нас все още. И той се засилва даже. А да се знае, че два мандата максимум може да заема една длъжност.

Искаме да се премахнат всички имунитети, защото е недопустимо, било избраните от народа, президенти и народни представители, било неизбраните пряко от народа но много важни за него магистрати, съдии и прокурори да имат имунитет и да могат безнаказано да извършват престъпления. Да не им се търси отговорност. В България, имунитетът е изключителна предпоставка за безнаказаност, което автоматично означава корупция и злоупотреба. Ключов елемент в платформата на РЗС е създаването на референдумна демокрация. Не шепа самозабравили се, най-често случайни и напоследък все по-често тежко неграмотни политици, да решават съдбата на българския народ, а по всички важни управленски въпроси, българските граждани сами да взимат управленските решения.

Искаме да се предвиди една гаранция за правата на българските граждани каквато е прекия достъп до конституционният съд. Индивидуалната конституционна жалба е инструмент, който позволява отделния гражданин директно да сезира конституционния съд, когато един правен акт, включително и закон нарушава негови основни конституционни права. Защото парадоксалното е, че и днес в нашата конституция има някои записани права на гражданите има записани някои техни неприкосновени свободи, но на практика не е предвиден никакъв механизъм за контрол и гарантиране на тяхното спазване, поради което те в огромната си част биват нарушавани.

Говорейки за феодални личности какво ви е мнението за фамилията Златеви, защото напоследък много се говори за тях,  за фамилия Златеви от Правец. Говори се, че практически те притежават правителството на България. Има ли такова нещо?

На мен ми се иска да отговоря малко по-изискано и в същото време достатъчно ясно. И днес България не се е освободила от зловещата сянка на Правец, която тегнеше над държавата ни 45 години по времето на комунистическия режим. Просто единия правешки хитрец и диктатор се смени със друг. Само че разликата, и тя е тъжна разлика, е че днес хората в България живеят по-зле отколкото преди 20 години, желанието да напусната страната от българите е по-голяма отколкото беше преди 20 години, образованието е много по-разсипано, даже пренебрегнато, презряно от държавата, отколкото беше, когато и да било в историята на България. В здравеопазването се наливат някакви големи държавни бюджетни средства, които потъват, защото то е дълбоко нереформирано и защото правителствата говорят и мислят за здравеопазването въобще. Аз твърдя, че трябва да се работи и да се мисли за защита и подпомагане на лекарите и медицинските сестри, и на пациентите, което е нещо по-различно от здравеопазването изобщо, където потъват по корупционни пътища огромни суми от и без това малкия държавен бюджет.

Сравнението с Правешката комунистическа република може да продължи още. Днес във страната колкото и да е тъжно и да ме боли да го кажа, възможностите за политическа репресия и опитите за смълчаване на инакомислящите, за изолиране и препятстване на всяка политическа алтернатива са по-силни и по-груби, отколкото бяха през 80-те години през времето на Тодор Живков. Това, което си позволява днес вътрешния министър Цветанов, чиято оставка се иска впрочем идващата седмица с поредния проект за вот на недоверие на правителството, именно за провал в сферата на вътрешните работи и защитата на правата на хората и борбата с престъпността, произволът, който си позволява този вътрешен министър, е произвол, който не си е позволявал дори един от най-маркобесните министри на Тодор Живков – министъра на вътрешните работи  втората половина на 80-те Димитър Стоянов. Мога да го кажа това като пряк свидетел, арестуван през м.март 1989 г за антикомунистическа дейност и обвиняем по чл. 107, 108 и 273 от НК за антикомунистическа дейност и престъпления в армията свързани с блокирането на армията да не бъде използвана срещу народа при свалянето на комунистическия режим. Днес методите и цинизма на вътрешния министър са по-страшни от онова, на което бяхме свидетели през втората половина на 80-те години във абсурдния комунистически режим.

Той ли е единствения проблем в  правителството?

Не, той е най-абсурдния проблем. Той е най-зловещото лице на днешния режим. В никакъв случай не е единствения проблем. Най-големия проблем на това правителство е, че дойде на власт с лъжа, с лъжата, че ще се бори с престъпността, а  всъщност осъществи само една поредица от театрални и показни акции за пред Европа. В същото време престъпността е непипната с пръст, както уличната и битовата, така и организираната престъпност, контрабандите канали се засилиха мащаба им се увеличи около 3 млрд лева. Близо 5 % от целия БВП , потъва в контрабандни канали, 70% от цигарите, които се продават на българския пазар са контрабандни, необложени с данъци, наркотрафика е в невиждано големи размери, и все по-активно се говори, че това се прави със съгласието и с покровителството на хора от правителството или с хора, свързани с него. И в същото време другия огромен проблем на това правителство е, че то дойде на власт без програма и идеология, и управлява без каквато и да било идея, без да осъществява никакви съществени реформи и бяха загубени две изключително ценни години в условията на тежка международна финансова криза, в резултат на което хората обедняха значително, хората живеят по-зле и пак казвам по-зле отколкото до преди 20 години. На практика почти всички пенсионери физически изнемогват и гладуват.

Преди дни излезе официална статистика на БНБ, която показва, че гладуващото население на България оцелява физически единствено благодарение на пристигащите от чужбина от Европа и Съединените щати финансови средства от децата и внуците, които са напуснали родината. Официалните данни бяха за 1.5 млрд. Навярно поне още толкова средства влизат от чужбина в домовете на най-бедните българи не по банков път, а донесени на ръка или изпратени по човек, който се прибира в родината за малко.

Да добавя и още нещо. Никога в България не е имало такава открита война срещу интелигенцията, каквато се води в последните две години от днешното, ще го кажа категорично, най-неграмотно и най-безпросветно правителство. Не е проблема само в това, че вътрешния министър а понякога дори и министър-председателя не боравят с цели изречения, и демонстрират самодоволна простотия. По-големият проблем е, че за първи път в историята беше принуден Софийският университет официално да протестира начело с Ректора и целия академичен състав, облечени с официалните празнични тоги, начело на огромно шествие на студенти и преподаватели в центъра на столицата. На следващия ден да протестира Академията на науките заради орязване бюджета на двете институции, заради опита  за ликвидиране на академията и разпродаването на нейните изключително ценни имоти в цялата страна.

Аз даже чух, че те не са имали финансиране за портиера си, не са имали достатъчно пари да плащат за портиера си?

Аз не зная колко от Вашите слушатели имат представа, че един български професор, получава първо като абсолютно число около 600 долара на месец. Толкова получава и един академик в академията на науките. И второ като съпоставка. Тази заплата е по-малка от заплатата, която получава шофьора на министъра на образованието и науката. Не става дума само за бедност, а за съпоставка и съизмерване на ценности и на величия. За това в България днес професора е по-маловажен от всеки треторазряден чиновник.

Беше ясно казано неколкократно, че българските мозъци по-добре да излизат от България навън, за да се реализират по-добре в чужбина. Преди дни министър-председателят каза, че трябва България да изнася лекари в Германия, така както Германия изнася коли. Едни такива абсурди и като фразеология и пак казвам като ценности и като духовно състояние изказвания и политика изобщо, които именно налагат да разберем, че на тия избори през октомври е въпросът не просто да сменим един избраник с друг, а да използваме повода да започнем да сменяме целия модел на държавата, защото той е в основата си сгрешен. Той е създаден така, че да прилича на европейски и на модерен и демократичен, а всъщност да позволява този зловещ 20-годишен криминален преход, в резултат на който огромната част от българите живеят все по-зле.На първо място сме в Европа по очаквания и желание за напускане на страната като 32% от населението са казали, че ако могат, биха напуснали страната без да знаят къде ще отидат, където и да било. Навън.

Как може да има европейски облик, когато има феодални кметове и феодални градове, частни градове като Правец и други такива.

Не е само Правец. Такъв е случая, споменах Варна, където един от най-резилните кметове на България в последните 10 години сега е отново подкрепен официално от управляващата партия ГЕРБ за още един мандат. Такъв е случая в Ямбол, където кмета неотдавна беше осъден с влязла в сила присъда за корупция и злоупотреби. Днес стана ясно, че правителството ГЕРБ го издигат за нов мандат. Такъв е случая в редица други градове, нека не ги изброяваме един по един. Получи се нещо парадоксално. Корупцията и злоупотребата с власт от проблем на държавата се превърнаха в смисъл на управлението. Те са причина затова да има политически партии, да има политически процес и тъкмо заради това е толкова силна репресията срещу партия РЗС, която е единствената извънсистемна партия, която иска не власт, а нов тип власт.

С правила за отговорност и контрол над властите, не би бил възможен нито Б. Борисов, нито С. Станишев, нито С. Сакскобургготски, който превърна корупцията в начин на управление на държавата, … за да се стигне до днешното правителство, при което корупцията и злоупотребата с власт са състояние на властта.

България не е толкова бедна страна. България е крадена страна за съжаление. И това се променя не толкова със смяната на властниците колкото със смяната на правилата.

Имате ли планове как да се справите с корупцията?

Тотално не може да се справи никой и никъде по света никой не се е справил тотално с корупцията. Това, което ние искаме е хората да разберат добре и се надявам че мислещите хора на България, където и да са по света го разбират лесно,  че ние  не можем да преборим корупцията просто и само  сменяйки хората на власт. Ще искаме да премахнем предпоставките за корупция и злоупотреба със власт, които са заложени пак повтарям в Конституцията, и в редица от основните закони. От там тръгва усещането за безнаказаност, за безконтролност, за всепозволеност на властта, за това, че властта служи на властниците, които и да са те,  а не на гражданите, които ги избират. Целият дух на конституцията е откъснат от националната ценностна система. Централен фактор в действащата българска Конституция е не гражданина,  а институцията. Бездушната институция във която анонимно безчинстват чиновници или политици на най-високо ниво.

Ние искаме да се заложат много строги правила относно образователните цензове, на създаване на такава образована демокрация, при която корупцията е естествено недопустима. Защото колкото по-необразовано е едно общество, колкото по-безпросветно и затъващо в биг-брадърска простотия е то,  толкова по-лесно е първо да го държиш в страх и подчинение и второ – да го грабиш и да го изнудваш. Не е въпросът да сменим Б. Борисов с нов министър председател. Трябва да сменим целия текст в Конституцията, определящ правомощията и контрола  на правителството. В парламента искаме да намалим броя на народните представители до 100 т.к. днешния голям и в голямата си част  бездействащ парламент е една среда за анонимно брокерство, на каквото се отдават голяма част от депутатите.

Как смятате да развивате икономиката в България?

Корумпирани са не безработните, корумпирани са онези, които насърчават безработицата в България впрочем  в България в последните две години тя се е увеличила почти двойно днес, по официални данни мисля 12%, по неофициални данни 16%.

Ние сме на първо място в Европа по лошо съотношение на един работещ и брой на неработещите граждани и това съотношение се влошава изключително много тъй като ние сме по официални данни на ООН най-бързо изчезващата нация в света, с много висока смъртност, с изключително низка раждаемост, с изключително голяма емиграция и с най-бързо нарастващ процент неграмотно население, предимно от ромски произход, което по сегашните данни по прогноза за 2050 година ще бъде над 50% от населението, което ще се свие до около 5 млн. Сега официално сме  малко над 7 млн. Убеден съм, че реалността е много по-зловеща. Българският народ ще бъде под 5 млн, половината от който от ромски произход, 80% от които напълно неграмотни. Това означава разруха на нацията.

Икономическите процеси в страната, икономическото възмогване на хората от най-бедните и гладуващите до предприемачите и бизнесмените е невъзможно докато корупцията разяжда икономиката и докато правилата на управление на държавата позволяват на администрацията да изнудва бизнеса безконтролно и поради това независимо от гражданите е незаинтересувана както от техните доходи, така и от тяхната покупателна способност. Докато гражданина не разполага със възможност  всеки ден да пита своя избраник от селската община до най-високо ниво “Ти какво направи днес. От тези свои 5 обещания, изпълни ли поне едно” и да може да го свали от власт и да сваля от власт всеки свой избраник докато не избере такива, които нищо друго да не могат да правят, освен реално да работят за него, да не пречат на бизнеса, да не източват социалните фондове, да не източват средства от бюджета чрез контрабанда и престъпни канали и да позволят на нормалния българин, на предприемчивия човек,  на работливия човек да работи за себе си и за държавата си.

Всичко започва и свършва от правителството, според вас?

Да, това е едно от правилата на властта. Повтарям и за кметовете и за парламента и правителството и за президента и съдебната власт. Самозабравили се феодали, оформят  едни абсурдни  петолъчки на властова злоупотреба в съответните населени места включващи шефа на съда, прокурора, шефа на полицията, кмета и съответния депутат от управляващата партия. Тази петолъчка днес задушава нормалните хора във всеки, почти всеки град в страната, и е по-зловеща дори от онази петолъчка на партийния дом, която свалихме през 1990 г с надеждата, че тръгваме по по-нов път. Тъкмо затова на тези избори ние излизаме с посланието да си сменим правилата за да живеем по-добре или изчезваме.

Вие споменавате, че ние сме били нещо много повече, т.е. че сега сме нещо много повече. Аз смятам, че сме били нещо много повече, защото такива като мене, които преди 20 години са напуснали България и виждат какво е днес плачевно състояние в България на последно място по образование, по всичко лошо сме на първо място. Няма никакво оправдание за тези правителства през тези 20 години да докарат България до такова плачевно състояние?

Да, така е. но нека да го кажем ясно. Тези 20 години управляваха политически субекти, създадени задкулисно, в резултат на определени интереси – икономически и подземни, които станаха възможни заради конституцията на прехода, която позволи всичко това. Която позволи този безконтролен грабеж, и все по увеличаваща се корупция. В резултат на което българите живеят по-лошо. Но в никакъв случай не мога и не искам да приема, че морала на обикновения българин е какъвто е морала на Бойко Борисов, че интелекта на обикновения българин е какъвто е незабележимия интелект на вътрешния министър, че иновативната способност, способността да се мисли градивно на обикновения българин е толкова малка колкото е тази, която виждаме в народното събрание днес . Не е така и аз зная, че никога в историята не е било така.

Отново казвам, че ние сме народ с голям потенциал и твърдя, че обикновения българин все още е по-буден, по-духовен, по-способен от обикновения чех, от обикновения унгарец, от обикновения грък в съседна Гърция да не говорим. Но гърците са на улицата и протестират за правата си, а ние мълчим и чакаме някой друг да ни свърши работата. И затова искам да създадем конституционен модел, който да ангажира българина в решаването на неговите собствени проблеми чрез референдумна демокрация, който да даде задължителна преднина на образованите му водачи, които днес, заради правилата на политическата демокрация винаги или почти винаги изтикани встрани, и модел, който да позволи свободна, дишаща с отворени гърди смела стопанска инициатива, към която българина е бил винаги предразположен, защото той беше и все още е, убеден съм, работлив човек, ако му се даде малко стимул и малко свобода.