Фалшивата новина за македонската граница?

Фалшивата новина за македонската граница? Фалшивата новина за македонската граница?

Какво ни каза фалшивата новина за македонската граница?

Притокът на нелегални мигранти моментално набъбва, щом се появи съответен сигнал. Като фалшивата новина от края на миналата седмица, че границата между Гърция и Северна Македония е отворена.

Този, който е измислил фалшивата новина за отваряне на границата между Гърция и Северна Македония, явно е искал да провери пропускливостта на т.нар. Балкански маршрут. А какъв беше резултатът? Видя се, че граничните укрепления остават необходими и занапред, защото притокът на нелегални мигранти моментално набъбва, щом бъдат дадени съответните сигнали – като въпросната фалшива новина.

Така в спора за това дали миграцията е била ограничена заради затварянето на границите по Балканския маршрут, или вследствие на споразумението с Турция, везните се накланят предимно в посока на първото. Още повече, че споразумението с Турция има твърде ограничен обхват.

Анкара получава обещаните от ЕС пари, а в замяна турската полиция трябва да спира нелегалните мигранти, за да не се прехвърлят по море към гръцките острови. Както се видя обаче сега – турските власти не възпират всички. Но и останалата част от споразумението така и не се изпълнява: нито мигрантите, пристигнали нелегално в Гърция, биват връщани обратно в Турция, нито пък турските власти изпращат легални мигранти на гръцка земя.

Същевременно нехуманните условия на островите ни карат да признаем, че всичко това изобщо не може да бъде пример за подражание, колкото и често да го повтарят някои.

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.