Гърция: първо ги глобяват, после иде багерът

Има ли море, има и незаконни постройки. Така е и по гръцкото Средиземноморие. Там обаче от септември ще важи правилото: незаконната къща си остава завинаги незаконна. Тоест, първо идва солената глоба, а след нея багерът.

По гръцкото крайбрежие ще действа „тежката артилерия

На полуостров Халкидики, югоизточно от Солун, всичко изглежда така, сякаш разгръщате туристически проспект на Гърция: дълга плажна ивица, добре поддържани крайбрежни алеи и безброй апартаменти за туристи. В най-скоро време обаче идилията може би ще свърши.

Преди години купих тук място, защото беше много евтино. Мислех си, че все някога ще мога да построя напълно законно къща„, споделя 55-годишната пенсионерка Рула Циапас. „Навремето вече имаше постройки около мястото. Ако знаех какво ще ми дойде до главата, никога нямаше да се захвана със строеж на къща. Сега искат да я срутят. Само през трупа ми!“. Рула и мъжът й живеят в крайбрежното селище Хриси Акти. Къщата им е малка – 72 кв. м., две стаи и кухня.

Глоба по гръцки

И сега плащаме глоба заради къщата: всяка година 250 евро отиват в инспекцията по строителството“, разказва Рула Циапа. „Питам тогава: какво става с тези пари? Те трябва да бъдат приспаднати. Не е възможно сега да ми искат да плащам и въпреки това след 20 години да ми съборят къщата!“, гневи се Рула Циапас.

Преди 16 години тя и мъжът й постъпили като стотици хиляди други гърци – издигнали къщата без разрешително за строеж. Местните служби си затваряли очите, при това години наред. Достатъчно било, че плащали всяка година глоба. Сега обаче правителството в Атина е решило да сложи край на играта. Собствениците на нелегално построени къщи в Гърция ще трябва да платят еднократна глоба в размер на десетки хиляди евро, гласи решението на правителството. Това обаче не означава, че постройката ще стане легална. Не! Глобата само я спасява от събаряне в следващите 20 до най-много 40 години.

Празни приказки?

Това е нечувано! Представете си само как един млад човек наследява къща от баща си или дядо си и след 20 години ще трябва пак да се бори за узаконяването й. Сегашната глоба трябва да означава, че къщата става законна„, категоричен е Дамянос Йорданидис. Той е кмет на крайбрежното селище Неа Пропонтида. По негови сметки в района, за който отговаря, има 50 хиляди незаконно построени къщи. Йорданидис не може да проумее защо Атина е решила точно сега да си отвори очите за незаконното строителство по крайбрежието, след като години наред го е толерирала.

През септември гръцкото правителство възнамерява да внесе законопроекта си в парламента. Къщите на всички, които не са готови да платят глобата, ще бъдат съборени. 71-годишният Гиоргос Евангелидис е собственик на такава незаконна постройка. Той обаче не се страхува от новото решение на правителството и дори се шегува: „Кой, моля Ви, ще дойде да ни събаря къщите? Ами нали ще имат нужда от огромен персонал, за да свършат тази работа! Така че, правителството в Атина да престане да говори неща, на които тук никой не вярва!“, казва пенсионерът.