А дали и германското МВР приема дарения?

Допустими ли са даренията за МВР или не? Докато в България едва сега се заговори за „морални дефицити“ в това отношение, в Германия отдавна гледат скептично на тази практика. И все пак: приема ли германското МВР дарения?

След като Еврокомисията разкритикува навика на МВР да приема дарения от частни лица и фирми, българският вътрешен министър Цветанов подписа заповед, по силата на която от 1 септември тези дарения се забраняват. Изключения ще се правят само, ако дарителите са държавни учреждения и еврофондове. Стана ясно, че в рамките на само 6 месеца МВР е получило над 3 милиона лева дарения. Те са от фирми, банки, застрахователни дружества, но и от разследвани и осъждани лица. Дирекциите на полицията най-често са били „подпомагани“ с гориво. За служителите им също е имало подаръци – те са получавали безплатни минути за телефонни разговори, фотоапарати и… кучета.

По-добре бедни, отколкото зависими

Каква е практиката в Германия? Ето един пример: По информация на германския в. „Билд“, през 2002 полицията в провинция Саксония така била обедняла, че нямала пари да зареди автомобилите си с гориво. Предприемчиви  фирми веднага предложили на полицаите 100 литра бензин. От дирекцията обаче учтиво отказали щедрия подарък, като обяснили, че подобни практики биха поставили под съмнение независимостта на полицейското разследване.

Преди години в германската преса нашумяха скандали с министерски банкети, сметките за които били поемани от частния бизнес. По информация на германското списание „Шпигел“, европейският концерн „ЕАDS“, който е и най-големият доставчик на авиационни технологии за германското министерство на отбраната, бил финансирал общо 20 тържества на министерските служители. А на празник на бирата в Щутгарт войници от армията празнували с пари, дарени от частни спонсори.

В докладите си за даренията министерството на вътрешните работи често пропускало да отбелязва имената на дарителите. Което пък накара Федералният съд да реагира – щом дадено звено не назовавало спонсорите си, общественото подозрение към него за корупция растяло. Съдът постанови освен това, че трябва да се наложат правила, които да регламентират спонсорството.

Дарение? Може, но…

През юли 2003 вътрешното министерство на Германия издава обща административна наредба за спонсорската дейност. По информация на министерския говорител Филип Шпаушус, без даренията от фирми много от проектите на министерството биха останали нереализирани. Преди да бъде подписан договор за дарение обаче, то първо трябва да бъде одобрено от специална комисия. За целта се извършва обстойна проверка. В Германия даренията за полицията са по принцип забранени. Такива могат да бъдат правени само, ако бъде установено, че няма преплитане на интереси. В противен случай става дума за чиста проба престъпление.

За две години полицията е приела 38 000 евро дарения.

Наредбата гласи, че всички получени помощи трябва да бъдат декларирани в публичен регистър на даренията, съдържащ информация за сключените договори. Този регистър се изготвя на всеки две години. При помощи на стойност над 5000 евро, освен предназначението на средствата, трябва да се опомене и името на техния дарител.

Най-новият публичен регистър на федералното министерство на вътрешните работи сочи, че за последните 2 години МВР е получило общо 268 дарения. От тях 69 надхвърлят 5000 евро, а общата им стойност е около 2 милиона евро. Солидна част от тази сума е била предвидена за Хаити – като помощ за справяне с последиците от разрушителното земетресение. Много по-малък е размерът на даренията, които полицията е получила в рамките на последните 2 години – 38 хиляди евро. Тези пари били инвестирани най-вече в ново обзавеждане за поовехтелите полицейски управления.