20 неща, които един чужденец научава за България.

Преди известно време попаднах на една статия, в която един чужденец споделя накратко впечатленията си от България. Името му е Джъстин и както сам споделя в личната си страница е пристрастен към пътуването! Стъпил е на 6 континента и е обиколил цели 51 държави, само за 3 години. В България е бил няколко пъти и казва, че това е една хубава и евтина туристическа дестинация. В страницата си споделя, че му е чудно защо хората предпочитат по-комерсиалните Гърция и Турция, вместо да се отдадат на спокойна почивка в България или другите държави на Балканския полуостров. Следват и 20-те неща, които са впечатлили Джъстин най-много, докато е бил в България:

  1. България дава на света Кирилицата, която днес се използва в Русия, на Балканския полуостров  и от други славянски народи. Създадена е от монаси по време на Първата българска държава.
  2. Въздействието в древността от Римската империя все още може да бъде видяно в България. Днес, може да видите римски бани във Варна, руини в София и най-вече в амфитеатъра в Пловдив.
  3. България е родината на киселото мляко и може да го откриете навсякъде. Не само, че има над 300 марки кисело мляко, но и може да го откриете и в много от българските ястия.
  4. Розите, отгледани в Розовата долина дават между 70 и 85% от розовото масло в световен мащаб.
  5. На 1 март българите си разменят червено-бели гривни наречени мартеници и ги носят през целия месец март. След това ги окачат на дърветата и по този начин се приветства идването на пролетта и отминаването на зимата.
  6. България има две главни планински вериги – Стара планина и Родопите и няколко по-малки – Рила и Пирин. Поради това някои планински градове като Банско са и известни и евтини зимни курорти.
  7. В България се намира най-голямото IMAX 3D кино в света.
  8. След падането на построения от римляните мост през 4-ти век е нямало мост над Дунав в продължение на 1600 години.
  9. Въпреки малката си територия, България е на трето място в Европа по биоразнообразие. В страната има над 700 кафяви мечки, 1000 вълка и още много други видове животни.
  10. Едно от нещата, които трябва да видите в България е Рилския манастир и намиращия се в него Рафаиолов кръст. Изработен е от дърво и изобразява 140 сцени от Библия, с над 1500 фигури, не по-големи от оризово зрънце.
  11. Една трета от България е заета от гори.
  12. За повече от 700 години територията на България е била двойна на сегашната.
  13. Майкъл Пейлин огорчава българите, казвайки, че България е най-известна с циганите си.
  14. Мастиката е 47 градусова алкохолна напитка и е популярна напитка в България. Средната цена на една бира в страната е под 1 долар.
  15. България е един от най-големите производители на вино в света – около 200 000 тона годишно.
  16. Компютърът, електронния часовник и въздушната възглавница са изобретени от българи.
  17. Двамата най-известни български футболисти са Христо Стоичков и Димитър Бербатов.
  18. България е на второ място по брой минерални извори в Европа, точно след Исландия.
  19. Пловдив е най-старият населяван град в Европа, по-стар е дори и от Атина.
  20. Българите клатят главите си за „да“ и кимат за „не„.

Това са нещата, които един чужденец вижда в нашата Родина. Текстът е превод от сайта на Джъстин, а до него може да стигнете от този линк. В интерес на истината, повечето хора подхождат любопитно към България и остават с много добри впечатления от хората и страната ни. Между нас често се споменават изрази като „българска му работа“ или пък по-честото „това на Запад не се случва„. Всъщност тези неща не са съвсем така…