ПП няма да подкрепи БСП. Отиваме ли на избори?

ПП ще се „въздържи от подкрепа„, ГЕРБ ще говорят с Нинова, но няма да влизат в коалиция с БСП. ДБ виждат „малък шанс“ за кабинет, „Възраждане“ имат условие, а ДПС и БВ са готови за разговори. Ще има ли правителство?

На този етап не можем да подкрепим правителство на БСП, потвърди председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров в парламента. Вчера Националният съвет на партията на Кирил Петков и Асен Василев взе решение „да се въздържи“ от подкрепа за социалистите.

В понеделник БСП получи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. На 18 януари националният съвет на социалистите реши партията да покани всички лидери на парламентарно представените сили на разговори.

ПП започва преговори с ДБ и „Спаси София“

Според Гюров основните разделителни линии между тях и партията на Корнелия Нинова са в приоритетите за управление. За ПП те са съдебна реформа, еврозоната, поддържане на консервативна фискална политика, позицията относно Украйна и Изборния кодекс. „Не виждаме в момента никаква стъпка в посока срещане на тези позиции„, подчерта Андрей Гюров.

Националният съвет на ПП е решил също така лидерите на партията да започнат преговори с „Демократична България„, „Спаси София“ и други формации, „които работят за просперираща, справедлива и европейска България“ за общо явяване на следващите избори – както местните през есента, така и евентуалните предсрочни парламентарни.

Повечето партии биха се срещнали с БСП, подкрепа за правителство обаче няма

От „Демократична България“ определиха шанса за съставяне на правителство като „изключително малък“. Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов каза, че от партията му биха се включили в лидерска среща, каквото предлага Нинова, но коалиция с БСП не била възможна. От „Възраждане“ биха разговаряли с БСП, ако получат подкрепа за референдум срещу въвеждането на еврото. „Ако получим подкрепа от БСП за това наше искане, не би имало никакъв проблем оттам насетне да продължим да разговаряме за други важни въпроси„, заяви Костадин Костадинов.

Лидерите на ДПС и „Български възход“ биха се срещнали и разговаряли с Корнелия Нинова и представителите на БСП.

Ако и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство не бъде реализиран, президентът Румен Радев трябва да насрочи поредни предсрочни избори. Няма зададен срок, в който БСП трябва да реализира или върне мандата, но социалистите обещаха да го държат „разумно време„.