Лечима ли е хомосексуалността?

Не са малко тези, които твърдят,че хомосексуалност-та е заболяване, което се лекува – с хомеопатия, психотерапия и… молитви. В САЩ отдавна се предлагат „терапии за лекуване на гейове„. А отскоро и в Европа…

И през това лято по цялото земно кълбо се проведоха гей-паради в името на правото на сексуално самоопределяне и равнопоставеността на лесбийките, гейовете, би- и транссексуалните. И докато подобни събития са популярни в европейски страни като Германия, където градове като Кьолн разполагат с процъфтяваща гей-сцена, в други части на Стария континент хомосексуалните живеят в страх, отблъснати от обществото.

Нарастващ брой фундаменталистки групировки се опитват да „превърнат“ гейове и лесбийки в хетеросексуални. Т.нар. „конверсионна терапия“ предизвиква вече от години дебати в САЩ. Напоследък сред организациите за защита на сексуалните права на малцинствата расте загрижеността, че тези групировки се прокрадват все повече и в Европа.

Имало лек срещу това

С молитви срещу гейовете

В баварската столица Мюнхен например „Съюзът на лекарите католици в Германия“ неотдавна ядоса организациите на гейовете и лесбийките с изявлението, че е бил открит „лек срещу хомосексуалността„. „Не искам никого да дискриминирам, но не мога да кажа, че е политически коректно да си държа езика зад зъбите и да твърдя, че всичко е нормално. Тези хора са болни„, казва Геро Винкелман, директор на организацията на медиците католици.

Възможностите за „лекуване“ на гейове, предлагани от Винкелман, който е джипи без никаква квалификация по психотерапия, публикувани освен това на уебсайта на лекарите католици от Бавария, включват хомеопатия, психотерапия и… молитви.

Германската асоциация за равнопоставеност на гейовете, лесбийките, би- и транссексуалните осъди Винкелман заради твърденията му, че хомосексуалността е заболяване, което се нуждае от лечение. Според изпълнителния директор на асоциацията Клаус Йец подобни „конверсионни терапевти“ се превръщат във все по-голям проблем за Германия. Според Йец зад тях застават най-вече християнски или крайно десни организации, обявили „кръстоносен поход“ срещу хомосексуалността.

Те копират ставащото от дълго време в САЩ, казва Йец и добавя, че тези фундаменталисти са особено активни из германските университети. Там те по-лесно установяват контакти с млади хора, на които обясняват, че ако „имат проблем с това, че са хомосексуални, могат да бъдат лекувани„.

Досега организацията на Йец е идентифицирала шепа групички, активно опитващи се да „превръщат“ хомосексуалните в хетеросексуални. Движението обаче не се ограничава само в Германия. Според едно проучване на University College London от 2009 г. 17 на 100 от терапевтите в Обединеното кралство са се опитвали да променят сексуалната ориентация на пациенти.

Брюнетките са болни, те трябва да станат руси?

Терапевти от рода на Винкелман в Бавария отхвърлят решението на Световната здравна организация от 1991 година хомосексуалността да бъде извадена от списъка й на заболяванията. Това изваждане от списъка на СЗО означава, че опитите хомосексуалността да бъде лекувана като заболяване са в противоречие с етиката, подчертава Уте Михаелис, психотерапевт-специалист по сексуалните идентичности в Кьолнския университет.

Тя окачествява конверсионната терапия като „абсурдна“ и равняваща се на опита да бъде убеден човек с кафяви коси, че това е нещо болестно и би трябвало всъщност косите му да са руси. „Ако сте несигурни за сексуалната си идентичност, ние можем да ви поставим съответната диагноза, но това не се отнася до фактическата ви сексуалност