България: алкохолен рай

България: алкохолен рай България: алкохолен рай

България има всичко, за което една туристическа страна може да мечтае: плажове, природни паркове, исторически съкровища. Страната обаче е известна най-вече с… алкохолния туризъм, както става ясно от следния репортаж:

Алкохол на корем…

Пием от сутринта. Когато постигнеш определено ниво на опиянение, трябва да го задържиш през цялата седмица, така и дните минават лесно“, казва един германски турист. Наскоро в България двама чужденци починаха вследствие на падане от балкон, а според данни на полицията и двамата са били много пияни. Става дума за 17-годишен англичанин и 41-годишен поляк. На 25 юли пък 15 чуждестранни туристи са спасени от удавяне, всичките пияни.

Парти на плажа, в бара, а защо не и на балкона?

Нашествието на “алкохолния турист”

България означава да се напиеш до безсъзнание. Цените са наполовина и възможностите безкрайни“, казва друг германец. Една част от алкохола обаче, който се предлага по българското Черноморие, особено в дискотеките, е нелегален, а това означава, че и произходът му е неясен. Ако обърнем поглед към Слънчев бряг, най-големият български морски курорт, ще видим цели тълпи от млади чужденци, които търсят забавление. За миналата година Слънчев бряг е посетен от над 400 000 души. А през тази година се очаква ръст от 12% за цяла България, като една от причините е арабската пролет и несигурното полежние в курортите в Северна Африка.

Преди Слънчев бряг бе уютно местенце, в което дори семейства и възрастни хора можеха да прекарат спокойно почивката си. От десетина година насам, особено от влизането на България в ЕС, курортът бе превзет от млади западняци, които искат само едно – алкохол, синтетична дрога и жени – всичко това на смешни от тяхна гледна точка цени. Последната мода се нарича “Bar Crowl” – плащаш цена от 20 евро например и можеш да обиколиш различни барове и дискотеки, навсякъде влизаш безплатно и получаваш по едно или две безплатни питиета. Официално такова нещо няма, но тези обиколки се организират всекидневно:

Правим по три германски обиколки седмично – понеделник, сряда и събота. Започва се в 19.45. Хората получават едно безплатно питие в начолото и тениски, с които влизат навсякъде безплатно. После цяла нощ се организират разни състезания – момчета срещу момичета, надпиване, стриптийз, масово целуване и пр. Тоест – правим всичко, за да се забавляват хората. И то по цяла нощ”, признава Крис от Мюнстер. Миналата година той посещава Слънчев бряг като турист, а тази година вече работи за организаторите на въпросните обиколки.

Море и евтини напитки: мечтата на …

Има ли кой да оцени потенциала на България?

Ако за някои Слънчев бряг през лятото е купон, за други е тежка работа. Например за интензивното отделение. Шефът му Нигохос Топузян разказва за тежки случаи на алкохолно натравяне или за хора, които под въздействието на питиетата стават агресивни и се превръщат в заплаха за другите летовници. “При деца и тинейджъри злоупотребата с алкохол е особено опасна, защото може да има трайни последици дори при приемането на малки количества, за големи да не говорим.”

Трябва да заменим алкохолния туризъм с културен такъв“, казва българският министър на културата Вежди Рашидов. Страната обаче не успява сякаш да представи културното си богатство. Далеч по-малко известен, отколкото заслужава е например Рилският манастир или пък Белоградчишките скали, Перперикон и т.н. В чужбина България се налага все повече като евтина туристическа дестинация, а това е тъжно с оглед на големия потенциал, който има тази страна.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.