Защо са загинали 39-мата в българския камион?

След зловещото откритие в ремаркето на тежкотоварен камион в Есекс следователите продължават да работят на високи обороти. Какво е известно до момента?

Според последните информации, загиналите са нелегални мигранти – китайци, както бе оповестено от британската полиция. Засега обаче няма официална информация за причината, довела до смъртта на хората. Не е ясно и друго: дали шофьорът на камиона, който беше арестуван по подозрение в убийство, изобщо е знаел какво вози в ремаркето си. Коментаторите предполагат, че хората навярно са умрели от измръзване, защото ремаркето е било хладилно. Полицията съобщи, че 38 от жертвите са възрастни хора, има и един тийнейджър.

Камионът марка „Скания“ е регистриран през 2017 година във Варна от фирма, собственост на ирландска гражданка. Дружеството собственик има още два камиона. Според БНР превозното средство е напуснало България на 20-и юни 2017 г. и оттогава не се е връщало. „Единствената връзка на България с камиона от Есекс е табелата за регистрация“, заяви българският премиер Бойко Борисов в интервю за бТВ. „Камионът от Есекс е български. Всички сме покъртени. Регистриран е 2017 г. от ирландска гражданка, тогава напуска България и повече не е влизал в пределите на страната ни. Ние не сме свързани, освен с табелата на камиона. Работим добре с английските служби по всички теми и максимално ще съдействаме„, каза още Борисов.

Смятаме, че камионът е от България и е влязъл в страната в събота, 19 октомври, като работим в тясно сътрудничество с нашите партньори за разследването„, съобщи в Есекс полицейският началник Андрю Маринър. България потвърди, че е установила връзка с британската полиция. Представител на българското посолството е провел среща в Министерството на външните работи в Лондон. Посланикът Марин Райков е разговарял по телефона с британския си колега в София Ема Хопкинс, като са се договорили да следят заедно случая.

Британските медии съобщават, че през изминалата нощ са били претърсени две жилища в Северна Ирландия, откъдето е родом шофьорът. Според полицията, ремаркето е пристигнало с кораб от белгийското пристанище Зеебрюге в британското Пърфлийт в сряда сутринта. Разстоянието от Пърфлийт до мястото, където беше открито ремаркето с труповете, не е голямо. Контейнерът с ремаркето е бил разтоварен малко след полунощ в сряда и после закачен на камиона, дошъл очевидно от Северна Ирландия. Превозното средство напуснало пристанището след един часа през нощта. Малко преди два часа през нощта полицията била информирана за труповете. Засега не е ясно кой пръв е подал сигнала.

Да натъпчеш 39 души в метален контейнер – това говори за пълно презрение към човешкия живот„, заяви британската депутатка Джаки Дойл-Прайс. Медиите съобщават, че всяка година хиляди мигранти влизат незаконно във Великобритания – най-вече натоварени в тежкотоварни камиони или пък с кораби и други плавателни съдове. По повод българската регистрация на камиона често пъти се припомня и за сходния случая с 71 трупа в камион в Австрия, в който също имаше българска връзка.