Защо беше тази тайна среща при Радев?

След срещата, свикана спешно от президента Радев, знаем само едно: ставало е дума за намесата на Турция в изборите. Но Турция не е единствената страна, която шета из българския двор. Пък и има една партия, която…

Има един сигурен способ да уплашиш хората и президентът Радев очевидно го владее. Вчера дори го използва – събра тайните служби и главния прокурор, без да го съобщи предварително, а когато срещата приключи, просто млъкна. Каза само, че обсъждали изборите и сигурността на страната. Къде ли се пресичат тези две теми, ако не в агитацията, водена от Турция в полза на ДОСТ?

Между редовете

Този номер работи безотказно. Казваш например, че тема на разговора е била епидемията от холера, но веднага добавяш, че няма нищо повече за казване. А след като започнат брожения и бунтове, се оказваш в ролята на грижовен защитник, който уверява, че навреме е поръчал ваксини, за да предпази населението.

Сравнението между днешна Турция и епидемията от холера, разбира се, е преувеличение, но все пак не е съвсем за изхвърляне. Просто голяма част от българите са възпитани в екзалтиран патриотизъм, почерпил енергия от омразата към Турция заради петвековното „робство”. Кажете им, че има проблем със сигурността, свързан с Турция, и няма нужда от повече думи – паниката е в кърпа вързана. Дори в две кърпи, ако броим загадъчното мълчание на президента. Посланието му все едно гласи: нещата са толкова сериозни, че направо не са за разказване.

Разбра се, че са сериозни. Точно затова се очаква и обсъждане по темата. Но в тишината президентът най-много да заприлича точно на онези, срещу които се бори. Нима тревогата му от турската намеса не е сама по себе си намеса в изборния процес? Все пак в момента за първи път има разцепление на мюсюлманския вот – едната партия (ДПС) е близка до Кремъл, а другата (ДОСТ) е близка до Ердоган. Да не си български мюсюлманин, ако наистина трябва да избираш между скок наляво или надясно през прозореца. Но тук не говорим за мюсюлманите, а за президента Радев. Как така между Путин и Ердоган успя да избере от кого да се уплаши повече?

Помните ли аргумента на Радев за отпадане на санкциите срещу Русия? След като доста се почуди как да се представи като европеец и натовец, но едновременно и като защитник на руските интереси, в един момент уцели златната среда – каза, че е противник на санкциите от грижа за Европа, а не от грижа за Русия. По думите му, наложените на Русия санкции ощетяват Европа и тъкмо затова той се застъпва за отпадането им. Но твърде скоро дойде краят на това находчиво изобретение. Колкото повече говори по едни теми и мълчи по други, толкова повече Радев се поставя в онази позиция, в която и без друго го виждат както вътре, така и извън България – като пазител на Кремълските интереси.

Нека уточним – намесата на Турция в българския изборен процес е отвъд добрия тон и определено заслужава реакция от България. Онова, което смущава, е друго – че Турция не е единствената страна, чието шетане из българския двор си струва да бъде забелязано.

Всичко е заради ДПС

Повечето социолози твърдят, че ДОСТ няма да влезе в парламента, но ще успее да отнеме гласове от ДПС. Въпросът, който все още си стои без отговор, е следният: колко гласове ще загуби Движението и с колко съответно ще намалеят депутатите му? Най-разнообразни изчисления сочат, че става дума за максимум две или три депутатски места. Но и едно да е, този един-единствен парламентарен глас може да се окаже решаващ, когато започне да се формира правителство.

Правителство” ли казахме? Да, и то с ДПС, представено през 2017 година като патриотична прокремълска група на българските турци. Всяка от големите партии се държи така, сякаш се подготвя за съюз с тази формация. Нищо че на глас казва друго. За левия президент вече казахме, но има и реакции вдясно. ГЕРБ, Реформаторският блок и Нова република поискаха намаляване на секциите в Турция. Реформаторският блок дори разшири искането с един стар рефрен: да се затвори границата за “изборните туристи”, каквото и да означава това на езика на правото.

Къде ли беше загрижеността на ГЕРБ и БСП, когато Доган разиграваше обръчи, гарантираше порции, лансираше Пеевски, ставаше домакин на (само)убийство и обявяваше Русия за алтернативен гарант на сигурността на планетата? И после – угрижени били заради нашествието на Ердогановия османизъм в България. Не, грижата им е тази: бъдещият им партньор ДПС да не пострада на изборите.