Тайният „дворец на Путин“

Според разследването на Алексей Навални разкошният дворцов комплекс край Черно море е построен специално за Владимир Путин. Авторите на разследването твърдят, че комплексът е разположен на площ 39 пъти по-голяма от Монако и че струва 1,1 милиарда евро, като парите са осигурени от руски държавни фирми. Самият Путин твърди, че дворецът не принадлежи на него или на негови роднини.

Кралските дворци в Мароко струват на данъкоплатците 1,2 милиона евро… дневно

Кралският дворец в Рабат не е единствен: кралят на Мароко Мохамед IV притежава цяла дузина луксозни имоти. Авторите на книгата „Кралят на крадците“ твърдят, че мароканските данъкоплатци всеки ден плащат по 1,2 милиона евро за поддържането на тези дворци. Кралските палати в столицата Рабат са построени в средата на 19 век. Към тях има дори специално училище за децата на кралското семейство.

Ердоган и съпругата му Емине се любуват на своя дворец край езерото Ван

Presidential Palace Turkey

Ердоган не е крал, но и той си строи кралски палати – въпреки икономическата криза, в която се намира Турция. Един от дворците му се издига директно на брега на живописното езеро Ван. Според турските медии той е бил построен с пари на данъкоплатците в размер на 14 милиона евро. Строежът в един момент беше временно замразен, но Ердоган наложи промяна в закона и така дворецът беше завършен.

Султанът на Бруней се вози с 18 асансьора и се къпе в 250 бани

В столицата на Бруней се издига най-големият дворец в света: „Истана Нурул Иман„. Дворецът служи като жилище и работно място на султана на Бруней. Общо 1800 помещения са разположени на 200 000 квадратни метра. Обитателите и гостите на двореца разполагат с 18 асансьора и 250 бани. А дворцовата джамия е увенчана от позлатен купол. Смята се, че дворецът е струвал „само“ 1 милиард долара.

Тук живее и работи президентът на Индия

Домът на президента“ или „Ращрапати Бхаван„, тоест резиденцията на индийския президент, е построен за цели 17 години. В него от 1950 година насам живее и работи държавният глава на Индия. Тук отсядат и високопоставени политически гости. Коридорите на този супер палат са дълги 2,5 километра, а градините заемат площ колкото 100 футболни игрища.

Златни врати, мраморни стени и пъстроцветни мозайки в Абу Даби

Забранения град“ в самото сърце на Абу Даби: така можем да наречем двореца „Каср Ал Уатан„, който се шири на цели 380 000 квадратни метра. Там е резиденцията на правителството, а президентът и престолонаследникът разполагат със свои помещения, където приемат официални гости. Палатът, построен през 2015 година, смайва с позлатените си врати, с мраморните стени и с пъстроцветните мозайки.

Белият дом в Душанбе и 165-метровият му пилон

В Таджикистан също си имат Бял дом – това е официалната резиденция на президента на страната. Дворецът се издига в столицата Душанбе, а най-голямата му забележителност е гигантският пилон, на който се вее държавното знаме. Пилонът е висок цели 165 метра – втори по височина в цял свят.