Дадохме ултиматум на Холандия за Шенген

Външният министър Николай Младенов удари вчера по масата и обяви ултиматум на Холандия.

България заплаши Холандия с ултимативни мерки, ако не преразгледа решението си да ни наложи вето за влизане в Шенген.

Министърът на външните работи Николай Младенов извика холандския посланик в София Карел ван Кестерен, за да му обясни в прав текст, че ако страната му не преразгледа решението си до срещата на вътрешните министри от ЕС в четвъртък, България ще вземе съответните мерки.

Ще преразгледаме изцяло позицията си спрямо реформите в европейското законодателство, свързани с Шенген, ако не бъдем приети в зоната, заяви Младенов с безпрецедентно рязък тон.

Българските граждани не са втора ръка в Европа и подобен тип поведение не създава добър прецедент а, напротив, нарушава практиката от последните години в ЕС да се търсят консенсус и съгласие. Влизайки в ЕС, ние се съгласихме да изпълняваме законодателство, валидно за страните членки. По същия начин те се съгласиха, че имаме юридическия ангажимент и основание да се присъединим към шенгенското пространство, когато изпълним критериите”, коментира още министърът на извънреден брифинг.

Напрежението между София и Хага дойде, след като Холандия анулира поканата за изслушване на България по въпроса за приемането й в Шенген, а холандският министър на емиграцията Герд Леерс заплаши с вето европейското предложение за присъединяване на България и Румъния към шенгенското пространство.

Подобен отказ от диалог е недопустим и ние ще преразгледаме подкрепата си за реформите в европейското законодателство, заплаши Младенов.

Става въпрос за пакет от мерки за укрепване на шенгенската зона, който да гарантира свободното движение на хиляди европейски граждани в територията на Европейския съюз и извъннея. Пакетът бе предложен вчера, но за да влезе в сила, трябва да бъде одобрен от Съвета на ЕС.

След изтичането на ултиматума на 22 септември България обмисля варианти да отговори с вето на всички бъдещи холандски предложения