Какво се крие зад понятието RSS? За какво служи RSS и какви технически предпоставки са нужни?

Откъде идва терминът RSS? Какво означава RSS-Feed?

RSS е съкращение от Really Simple Syndication, в превод това означава “наистина просто разпространение”. Предоставянето на информации във формат RSS се нарича също RSS-Feed /англ. захранване/. С помощта на RSS се дава кратко описание за нова информация, появяваща се в сайта – особено новинарски съобщения – и се прави препратка към пълната версия на информацията. RSS-Feed представлява файл във формат XML, който обикновено съдържа структурираната информационна част, без оформление, навигация или друга допълнителна информация. Форматът добива особена популярност благодарение на честата му употреба в уеб-блогове.

За какво служи RSS?

RSS позволява на юзъра да се абонира за публикациите в сайта или за част от тях. С помощта на RSS публикациите могат да бъдат съхранени на компютъра на юзъра /или на други предназначени за такава цел технически уреди/. По такъв начин абонатът може да следи появата на най-новите информации в сайта, без да е нужно да отваря самия сайт. Той има достъп не само до текстуални файлове, а и до аудио и видео-файлове.

Какви технически предпоставки са нужни?

За да се абонирате за RSS-Feed, ви е необходима програмата RSS-Reader. Тази програма подсигурява автоматичното актуализиране и предоставяне на публикациите. Програмите за четене се предлагат както за прикачване към браузера /например Yahoo, Bloglines, Newsgator), така и във вид на отделни приложения. Тези програми са съпоставими със сайтови програми от рода на електронния сървис Hotmail и електронната поща Outlook. Програмите за четене се предоставят отчасти безплатно в мрежата /за препратките вж. по-долу/.

Как можете да използвате RSS-Feedsна  Другата гледна точка ?

RSS-Feeds на Другата гледна точка ще намерите в раздела “Другата гледна точка. За да се абонирате за публикациите на Другата гледна точка, копирайте интернет-адреса на желаната от вас информация в програмата за четене или го изтеглете чрез “drag & drop“.

Някои браузери, например Firefox, Safari и последната версия на интернет-експлорер /IE 7.0/ позволяват пряк абонамент на RSS-Feeds. При сваляне на сайта те автоматично проверяват дали в него са се появили нови информации. Ако такива действително има, се появява обозначението RSS.

Как можете да си набавите програма RSS-Reader?

Понастоящем се предлагат редица такива програми за различни компютърни системи. Подробни данни ще намерите в сайта: