Олаф Шолц, Путин

Конфликтът в Украйна: Путин е със самочувствието, че не е губещата страна

Руският президент продължава да излъчва самочувствието, че в конфликта в Украйна той самият не е губеща страна. Така продължава играта на покер край дългата му маса, в която залозите са „мир“ или „война

Заради строгите мерки, предприети за предпазване на руския президент Путин от заразяване с коронавирус, и германският канцлер Шолц трябваше по време на разговора си с него да седи далеч-далеч на дългата маса – както и френският президент Макрон преди това. Но въпросното разположение край масата за преговори в същото време беше и символ за максималната раздалеченост на позициите на Москва и Запада в сегашната украинска криза. На съвместната пресконференция Путин и Шолц изобщо не оставиха впечатлението, че са успели в някаква забележима степен да съкратят съществуващите различия.

Путин блокира пътя на Украйна на запад

С онова, което каза във връзка с настъплението на руските войски към границата с Украйна, за забраната на правозащитната организация „Мемориал“ и за третирането на Навални, германският канцлер даде ясно да се разбере, че не се страхува да казва нещата в очите на Путин. Шолц дори изрече на висок глас името на газопровода „Северен поток 2“ – което от месеци насам избягва. Та ако някой от двамата събеседници в Кремъл действително използваше стратегията на неясното и двусмислено говорене, то това беше домакинът, който всъщност отдавна е шампион в тази дисциплина. И все пак, поне едно нещо е ясно като бял ден: Путин възнамерява веднъж завинаги да блокира пътя на Украйна на запад. И западните държави не могат да възлагат никакви особени надежди върху съживяването на процеса от Минск. В Москва Шолц получи разни уверения, но те в същия този момент бяха обезсмислени от призива на Думата към Путин да признае за независими държави размирните региони в Донбас. А Думата решава само онова, което Путин желае. И германският канцлер нямаше какво друго да каже, освен да предупреди, че това би било „политическа катастрофа“.

Война или мир – покерът продължава

Путин заяви още нещо, което едва ли може да се тълкува като израз на някакво желание за разведряване. Той каза, че в Донбас се провеждал геноцид срещу руснаците. Руският президент продължава да излъчва самочувствието, че в този конфликт той самият не е губеща страна. Така продължава и играта на покер край дългата му маса, в която залозите са „мир“ или „война“. Защото докато все още се говори, засега още не се стреля. В същото време обаче нито един от тези разговори не дава каквато и да било гаранция, че армията на Путин още утре няма да нахлуе в Украйна.

Бертхолд Колер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main