Ердоган: „Внимавайте много, ще отворим границите!“

Ердоган отново показва мускули: „Ще отворим границите. Запомнете го!“, заплаши той, след като и турският премиер Йълдъръм предупреди, че „ако тръгнат, бежанците ще залеят и превземат Европа„. Има ли повод за тревога?

След като Европейският парламент (ЕП) препоръча замразяване на преговорите с Анкара за членство в ЕС, турският президент Ердоган заплаши, че ще започне да пропуска бежанци през турските граници. „Внимавайте много, защото ако продължавате по този начин, ще отворим границите. Запомнете го!„, заяви Ердоган в реч пред женска организация в Истанбул. Само ден по-рано турският премиер Йълдъръм определи Турция като „един от факторите, които защитават Европа„. „Ако тръгнат, бежанците ще залеят и превземат Европа„, заяви още Йълдъръм.

„Заплахите не помагат“

В четвъртък Европарламентът се обяви за замразяване на присъединителните преговори с Турция. В решението си ЕП поиска от Европейската комисия и от страните-членки да предприемат съответните действия. Евродепутатите оправдаха решението си с „несъразмерните репресии“ срещу противници на режима след неуспешния опит за преврат.

Германското правителство предупреди на свой ред Турция да не задълбочава още повече конфликта с ЕС. „Заплахите не помагат„, заяви в Берлин зам.-говорителката на федералното правителство Улрике Демер. По думите ѝ, проблемите трябва да бъдат решавани посредством диалог. Демер каза още, че германското правителство разглежда споразумението с Турция за бежанците като съвместен успех. И добави, че оставането в сила на това споразумение е в общ интерес.

„Турция няма да се отметне“

Със сключеното през март споразумение Анкара се задължи да приема обратно всички бежанци, добрали се нелегално до някой от гръцките острови, след като се преминали през Турция. В замяна ЕС обеща да премахне визите за турските граждани, но само ако преди това Анкара изпълни общо 72 договорени условия.

Германското правителство и Европейската комисия многократно са декларирали, че според техните очаквания Турция няма да анулира споразумението за бежанците, тъй като самата тя има интерес от него. Например заради 3-те милиарда евро, които Анкара ще получи до 2018 година от ЕС за обгрижване на сирийските бежанци на турска територия. А за времето след 2018 са предвидени още 3 милиарда евро.

Елмар Брок, председател на комисията по външна политика в ЕП, също смята, че Турция няма да се отметне от задълженията си, залегнали в споразумението с ЕС за бежанците: „Икономическото развитие на страната зависи преди всичко от добрите отношения с ЕС„, заяви Брок.