Видовете приятелства

Най-добър приятел (или близък приятел): човек, с когото някой има изключително силна приятелска връзка, с когото може да споделя всичко.
Познанство: човек, с когото си приятел, но не сте чак толкова близки.
Романтично приятелство: тогава, когато двама души имат силна романтична и приятелска връзка (държат се за ръцете, прегръщат се и дори понякога се целуват), но не са двойка и нямат любовни отношения.
Сродна душа“ (от английското soulmate, което няма български еквивалент): истинско приятелство между двама души, при което те имат изключително силна връзка помеджу си. Наричано „вечно приятелство„, при него се смята, че всеки един от двамата души е открил другата половина от себе си в своя приятел.
Приятели от разстояние“ (от английското pen pal, което на български означава буквално „приятел от разстояние„): приятел, с когото си комуникирате чрез писма, разпращате си снимки, но не се познавате официално и не се знае дали някога ще го направите.
Интернет приятелство: изключително разпространен тип приятелство. Познат от късният 20 век. При него двама души се запознават и стават приятели чрез интернет комуникация помежду им. Благодарение на интернет, тези двама приятели могат да са на хиляди километри разстояние един от друг и пак да се чуват всеки ден. Този тип приятелство обаче е оспорван, тъй като не се знае кой седи от другата страна, а и е възможно тези приятели никога да не се срещнат на живо, ако разстоянието между тях е твърде голямо.
Другар/дружка: човек, с когото поддържаш близки отношения, той ти е добър приятел.
Приятели с изгода/приятели с привилегии„: тип приятелство, познат най-вече в САЩ. При него приятелите имат сексуални или близки до сексуални отношения, като не очакват нищо друго от другия освен доставяне на взаимна полза и облаги.
Бостънски брак„: още един термин, използван почти изцяло в Щатите. Бостънски брак е тип приятелство, подобен на квартирантството, с малката разлика, че двамата души, които са съквартиранти могат да бъдат единствено жени. Макар да се нарича „… брак„, това все още е тип приятелство между две жени, без сексуално обвързване.
Кръвен брат/Кръвна сестра: двама души имащи уважение един към друг. Те обикновено се „движат“ в един и същ кръг, банда или братство.
Съквартиранти: двама или повече души, живеещи в едно жилище и имащи някакви отношения помежду си.
Въображаем приятел: проявява се при малките деца и понякога при децата, затворени в себе си и нямащи други приятели. Много хора го мислят за опасно за детето, в някои държави тази тема дори е табу, а детето се смята за обладано от зъл дух. В действителност обаче това е съвсем нормално и с времето обикновено отминава, тъй като детето намира истински приятели.
Духовно приятелство: при него двама души с общи интереси са приятели и всеки един от тях допринася за връзката им. Също така може да се възприеме и като много силна умствена и духовна връзка между двама души.
Съученик: обикновено такъв тип приятелство се проявява в учебните заведения. При него между двама или повече души се подържат приятелски отношения, поради общата им среда на работа.
Колега: взаимоотношения между хора, работещи на едно и също място. Основата на такова приятелство обикновено се крепи на доброто сътрудничество и разбирателство на работното място.