В Украйна кипят боеве. Русия затяга обръча около Киев

Русия готви голяма офанзива срещу големите украински градове. Сателитни снимки показват гигантски конвой, дълъг над 60 километра, който се намира пред Киев. Украйна превзе обратно Мариупол и оказва ожесточена съпротива.

Руската военна офанзива срещу Украйна продължава с неотслабваща сила. Сателитни снимки, заснети в понеделник показват военен конвой от близо 65 километра, североизточно от украинската столица Киев. Конвоят се простира от летището „Антонов“ (на 25 км от центъра на Киев) чак до околностите на съседния град Прибирск – това съобщи американската служба за сателитни снимки Максар.

Ожесточена съпротива

На някои от снимките се вижда и дим – предполага се, че той е от горящи сгради. Максар публикува също и сателитни снимки, които показват нови прехвърляния на бойни хеликоптери и транспортни средства в Беларус – на по-малко от 30 километра от украинската граница.

От началото на руската офанзива в четвъртък украинските въоръжени сили съобщават, че са отхвърлили множество нападения на руската армия срещу Киев. Големи сражения са били водени около Харков. По данни на украинците те междувременно са си върнали контрола над град Мариупол. Ожесточената съпротива на Украйна явно е изненадала руснаците и е забавила руския Блицкриг, твърдят западни военни източници. Русия пък обстрелва с ракети множество големи градове в Украйна.

Украйна говори за военни престъпления

Украинският посланик в ООН Серхий Кислиця обвини Русия за военни престъпления. Той заяви, че руснаците са атакували граждански обекти – сред които детски градини, болници и домове за сираци. Хвърлена била дори една вакуумна бомба, която е забранена по силата на Женевската конвенция. Вакуумните бомби създават много по-голяма ударна вълна от конвенционалните, с което предизвикват смъртоносни поражения на белите дробове. „Това са акции на държава, която е решена да убива цивилни граждани. Това са военни престъпления“, каза посланик Кислиця.

По данни на  американски военни източници руската армия се готви да превземе Киев, независимо от ожесточената съпротива, която оказват там. „Предполагаме, че те се придвижват и ще се опитат да обкръжат града през идните дни“, заяви високопоставен представител на Пентагона пред CNBC. Сухопътни войски и бойни хеликоптери на Русия са били забелязани в южната част на Беларус, които навярно ще се включат в атаките.

Хуманитарната ситуация се влошава

Украинските власти съобщиха за големи експлозии във втория по големина град Харков, при които са загинали най-малко 11 души. Кметът на града Игор Терехов заяви, че руски танкове и бронирани коли могат да се видят навсякъде из града. В града имало проблем със снабдяването с ток и вода.

На много места хуманитарната ситуация се влошава. На снимки се виждат огромни опашки от хора, които чакат пред магазини за хранителни продукти. Президентът Зеленски обяви, че се полагат усилия да се възстанови снабдяването на гражданите с най-необходимото.