Защо точно Огнян Донев? Фирми на Огнян Донев точат пари от онкоболни.

Общественият съвет, който днес за първи път се събира при президента Плевнелиев, беше освиркан още преди да е започнал своята работа. Протестиращите избухнаха, когато чуха името на Огнян Донев. И с право избухнаха.

Включването на Огнян Донев в този форум (като председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците) е предвидено в “Проекта на правила за организацията и дейността на Обществения съвет към служебното правителство”. Но името на Донев (както и имената на още няколко лица, обременени от своите публични биографии) поражда редица въпроси за функционалността на този консултативен орган, създаден преди всичко, за да отговори на огромното напрежение на улицата.

Усещане за неистина

Сред изброените тридесет и петима има хора, чиято подготовка и експертиза в съответните области е безспорна – това са професионалисти, които последователно са отстоявали интереса на обществото и са признати като представители на гражданите. Как обаче ще разговарят помежду си тези и другите, ако и тези, и онези влагат различно съдържание в понятия като почтеност, интегритет, морал и справедливост?

Официалната българска власт пропадна в бездната на институционалното безчестие именно поради имитациите на почтеност в публичните отношения. В основата на нечленоразделния гняв на възмутените стои усещането за неистина и безсилието пред толерирания фалш и угодната безнравственост, белязали така наречения български преход.

Именно затова появата на фигури в обществения съвет, които концентрират в себе си част от етичните противоречия на прехода, е в състояние да доведе не просто до взаимна нетърпимост между участниците в този форум, но и да блокира напълно неговата работа. Задача на президента е да намери преводачи от български на български. При това той трябва да го стори много бързо.

Въпросите от вчера и днес

Защото докато поканените на „Дондуков” 2 се научат да разговарят едни с други, улицата ще продължава – със затихващ интензитет, но упорито – да задава актуални въпроси. Ето списък от вчера:

– Защо бе приет осакатен закон за строителство край морето?

– Кога ще бъде преустановено партийното влияние върху Висшия съдебен съвет?

– Ще научи ли обществото истинския резултат от скандала „Мишо Бирата„?

– Какво ще се промени във Варна, когато Кирил Йорданов подаде оставка?

– Има ли власт в държавата, която е в състояние да се противопостави на могъществото на ТИМ?

Днес и утре списъкът ще бъде продължен. И така, с надежда да научим все някога кои всъщност управляват България…