Традиционно българският „пазарен” принцип преди големи празници цените на най-предпочитаните храни да скачат, вместо да падат заради голямото търсене, няма да ни се размине и за Великден. Докато служебният министър на земеделието и храните Иван Станков се заканваше цените на агнешкото и яйцата „да замръзнат” предпразнично, мръвката потегли нагоре.

Българският потребител може единствено да се надява, че яйцата няма да последват агнетата. Спирачка според земеделския министър трябвало да е субсидията за производителите на птичи продукти точно преди Възкресение. Това бил стимул за предпазване от конкуренцията отвън. В същото време обаче „отвън” вече ни заливат и с агнешко, и с яйца. Включително с отдавна замразена стара мръвка и изостанали купища „запъртъци” от католическия Великден, който този път беше повече от месец преди православния.

През тази година Великден и Гергьовден са в два последователни дни – 5 и 6 май, а почивните дни започват още от 1 май. Великденско-гергьовденската трапеза, освен и този път менте, на този етап се очертава с поне 15% по-скъпа от обикновената прогнозират специалисти две седмици преди празниците. Станалите направо „златни” през 2012-а яйца по Възкресение тази година ще са по-евтини в сравнение с миналата. Но пък цените на основните хранителни продукти вече бележат ръст. Само за няколко дни и агнешкото се вдигна на едро с около лев. А от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата обявиха, че ще имаме по-скъп Великден минимум с 15 на сто „като съвкупна кошница от продукти”.

В момента агнешкото месо е между 11 и 14 лв. за килограм. Но това са цени на едро – кланично тегло. И тази година обаче търговците ще пробват пазара за по-високи цени, убедени са стоковите експерти. В същото време животновъдите у нас вече нададоха глас. Агнешкото се търси, но на много ниски изкупни цени. Прекупвачите искат килограм месо за 4,50 – 4,80 лв., възмутени са производителите. Така отново сме изправени пред заплахата за Великден да ядем замразени задгранични агнета, маскирани като пресни. По магазините българската мръвка я има, но вносното месо я подбива с по-ниски цени именно защото пристига престояло дълбоко замразено. От потребителските организации пък вече тръбят за нарушения и търговски трикове.

Спрямо миналата седмица е регистриран ръст на цените на дребно на цяло агне в магазинната мрежа в повечето области. В София агнешкото е поскъпнало с 0,8%, а във Велико Търново и Търговище – с цели 31,6%. Но пък цената на агнешкото месо започна да расте още месец преди Великден. Още тогава например в търговските вериги на Стара Загора и Кърджали месото стана по-скъпо с 4%, в Хасково с 2 на сто, а в Бургас скочи със 7%. Така сега цяло агне в магазина върви по 16-17 лв. за килограм, а кило бутче удря 20 лв. в Благоевград и Русе.

Ако темповете продължат по този начин, точно за Великден и Гергьовден на дребно агнешкото месце може да се продава и срещу 25 лева килото, даже и повече, прогнозират търговци. Освен „традиционните” австралийски и новозеландски агнета този път ни пробутват като чисто български и животни от Румъния. Търговци купували за по 120 лв. около 30-килограмови агнета от северната ни съседка, премахвали им ушните марки, слагали български и ги продавали. Като цената на такова животно стига и до 300-400 лв.

Два са основните капани, които спретват търговци. Първият е нарочното слагане на еднакви цени на вносното и българското агнешко. Така за купувача е невъзможно да се ориентира кое месо е прелетяло хиляди километри, за да кацне замразено в страната ни. И плащат за по-евтиното вносно – бивше замразено, колкото за по-скъпото родно и прясно. Вторият трик е да „разбъркат” двата вида мръвка заедно – покрай прясната се пробутва и залежалата. Каквото ти се падне – това е. Вероятността обаче да се облажиш за Великден със задгранично размразено е 10 пъти по-голяма. Търговците забъркват 50 вносни с 5 родни агнета, предлагайки ги като един вид – естествено „произведено в България”.

Засега поне няма заплаха и козунаците да поскъпнат. По данни на хлебопроизводителите и сладкарите съществена промяна в цените на козунаците от миналата година не се очаква. Тогава килограмът беше между 6 лв. и 8 лв. Но пък със сигурност и на Възкресение 2016 няма да се радваме на качествени купешки козунаци. Защото „тайната” на истинския се крие в добрите продукти, правилно подбрани и качествено забъркани. Огромната част от производители обаче смятат, че не е нужно да залагат на качество, за да приберат парите на потребителите. И намаляват производствената цена за сметка единствено на качеството. Така козунакът, който е вид хляб, но с повече захар и мазнина, става истинско котило на подобрители, консерванти и оцветители. Вдига му се не качеството на сладкия хляб, а срокът на годност и външният вид. И вместо от натурални продукти се меси от изкуствени прахообразни смеси, заместващи дори брашното.

Добрият козунак не се рони

Добрите козунаци от магазина имат срок на годност от 3 до 4 дни. Има мирис и цвят, които максимално се доближават до домашния. Този вид хляб поради естеството на тестото и замесването трябва да се цепи на конци при разчупване. Ако структурата му е гладка и ронлива, това почти сигурно означава, че е забъркан от „изкуствени” смеси. Цената също може да е показателна при избора. Ако продуктът е твърде евтин, едва ли производителят е имал възможност да използва качествено брашно, мляко и масло.

Отровни боички в магазините

Потребителски организации вече алармираха, че в търговската мрежа се продават бои за яйца с неизвестно съдържание. Някои производители криели листовките на съдържанието на боите вътре в кутиите въпреки изискването това да е ясно обозначено на видно място върху опаковката. Това е особено важно за оцветителите, които се съдържат в боичките за яйца, и трябва да са изрично одобрени от Европейския съюз.

И домашните яйца опасни

Домашните яйца са едни от най-търсените в дните преди Великден. Хората масово налитат на предлаганите от възрастни жени по пазарите. И цените на домашните яйца, подобно на останалите, варират в зависимост от различните райони на страната. Най-скъпо домашните яйца се продават на столичните пазари. В София стойността им варира от 25 до 38 стотинки според големината.

Възрастна продавачка, която от няколко години предлага продукцията си в столицата, сподели, че яйцата й били търсени, тъй като били големи, а понякога се падали и двойни жълтъци. Домашните яйца обаче са най-честият източник на салмонела. Те не минават през предварителна проверка, както купешките и затова хранителните инспектори съветват клиентите да са особено внимателни към яйцата без маркировка.

Марулята е гръцка, бъкана с пестициди

Зелена салата контрабанда ни се „сервира” тази година като любимо мезе за ракията на великденската трапеза. Нелегалната маруля пристига от Италия, Македония и Гърция, алармират зеленчукопроизводители. Можем да разпознаем гръцката маруля от българската по това, че е по-едра и тежи между 500 и 600 грама. Наши търговци предупреждават, че зеленчуците внос са бъкани с пестициди. Въпреки че родните са по-вкусни и естествени, те са по-скъпи, а и с по-лош вид. Затова и на тържищата масово се разпродава чуждата продукция. Но не само марулята е внос, 70% от зеленчуците у нас са чужбински.