Честит празник, студенти

Честит празник, студенти!

Честит празник, студенти! Честит празник, студенти!

Днес студентите в страната празнуват. За първи път 8 декември е отбелязан като празник през 1903 г. на единствения тогава в Княжество България университет – висшето училище. Решението за празника е взето близо година по-рано. През 1897 г. Министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса първото висше училище (днешният Софийски университет) в България да има “по-особен, свой празник“. Празнуването е отменено след 1944-а.

През 1962 г. празникът на Софийския университет на 8 декември отново е възстановен.

През 1994-а заседание на съвета на ректорите взима решение този ден да бъде неучебен и да стане празник на всички български студенти.

Повече от 243 000 младежи в България празнуват студентския празник.

Поне един път в годината:
– да се наконтим като Мая
– да се перчим като Бойко
– да си поръчаме като Цв. Василев
– да се угоим като Пеевски
– да оглушеем като Пацо
– и да ослепеем като Йовчев
– да (зло)-употребим като Миков
– сме цинични като Стати
– да се отдадем като Волен
– да преживеем катарзис като Лютви
– да забравим като Сергей
И да спим спокойно като българския народ…

About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.

error: Alert: Съдържанието е защитено !!