Русия заплашва Украйна с „опасни последици“

Руският президент Владимир Путин подписа в Кремъл указа за признаването на Донецката народна република и Луганската народна република за независими държави. Веднага след това той парафира и договор за приятелство и взаимопомощ с двете признати от Русия държави.

Русия обвини Киев за ескалацията на украинския конфликт и заплаши с „опасни последици„. „Не се страхуваме от никого и нищо“, отговори Украйна. Часове преди това Путин призна т.нар. ДНР и ЛНР и изпрати войски в региона.

Русия обвини Киев, че носи отговорността за ескалацията в Източна Украйна и заплаши с „изключително опасни последици„. Украинското правителство има „военни планове“ и обстрелва и провокира регионите Луганск и Донецк, обяви по време на спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН руският постоянен представител в организацията Василий Небензя. Заседанието започна няколко часа след като Путин призна независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), а малко след това изпрати войски в двата отцепнически региона.  

Пред Съвета за сигурност Василий Небензя заяви още, че Русия е все така „отворена за дипломация„. „Нямаме намерение да допуснем нова кървава баня в Донбас„, каза още руският постоянен представител в ООН.

Отказът на Украйна да преговаря директно със сепаратистите е показал, че правителството в Киев не е искало да изпълни Минското споразумение. За да предотврати евентуална война, Украйна трябва да бъде принудена да сложи край на своите провокации, каза още Небензя. Руското правителство редовно упреква Украйна в нападения над сепаратистките райони и във военни провокации, без да може да представи доказателства за тези твърдения.

„Не е февруари 2014, а февруари 2022“

По време на спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН Украйна потвърди, че няма да отстъпи. „Намираме се на наша територия. Не се страхуваме от нищо и от никого. Не дължим никому нищо и няма да дадем нищо на никого“, заяви украинският посланик в ООН Сергей Кислиця. Не е „февруари 2014, датата е февруари 2022„, каза той, заигравайки се с анексирането на Крим от Русия преди осем години. „Международните граници на Украйна са и остават непроменени. Настояваме Русия да анулира решението за признаването (на т.нар. ДНР и ЛНР) и да се завърне на масата за преговори„, обяви Кислиця.

По време на спешното заседание представителите на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Индия, Ирландия, ОАЕ, Кения и Гана настояха за мир и дипломация, за да се предотврати евентуална война в Украйна. Василий Небензя обаче предупреди Запада да не влошава ситуацията в Украйна.

„Днес Русия се издаде“

Според Германия, с изпращането на войски в Източна Украйна Русия е разкрила своите истински намерения за този регион. „Русия многократно подчертаваше, че не участва в конфликта (с Украйна). Но ето, че днес се издаде и показа, че точно това е правила винаги„, обяви германската представителка в ООН Антье Леендертсе.

За САЩ изпращането на руски войски в Източна Украйна е първата крачка към пълното нахлуване в страната. „Тази крачка на президента Путин е основата за опита на Русия да създаде предподставки за следваща инвазия в Украйна„, обяви американската посланичка в ООН Линда Томас-Грийнфилд. Путин „разкъса на парчета“ Минското споразумение с решението си да признае сепаратистките региони Луганск и Донецк, каза още тя. „Путин мечтае да се върнем назад във времето, в онези години преди основаването на ООН, във времената, когато светът се управляваше от империи – само че останалият свят върви напред с времето. Днес не е 1919, а 2022 година.“

Междувременно и Турция разкритикува остро решението на Путин да признае двете самопровъзгласили се „републики“ в Източна Украйна. „Решението на Руската федерация е неприемливо и ние го отхвърляме„, обяви турското външно министерство.