чт. дек. 1st, 2022

Русия и Северна Корея стоят зад хакерски атаки срещу производителите на ваксини?

Екипът на AstraZeneca е последният производител на ваксини срещу коронавирус, който се оплака от опит за пробиване на сигурността на компютрите му. По всичко личи, че подобни атаки са по нареждане на други държави.

Последните засегнати са от AstraZeneca. Агенция Ройтерс информира, че служители на британско-шведския екип, разработващ ваксина срещу коронавируса, са получили фалшиви мейли със съблазнителни предложения за работа. В мейлите си хакерите включили дигитални средства за атака, за да могат да проникнат в компютрите на специалистите, разработващи ваксината. Позовавайки се на анонимни източници, Ройтер съобщава също, че използваните при атаката методи насочват към Северна Корея.

В момента ваксините и медикаментите срещу коронавируса са изключително ценни за фармацевтичната индустрия. В разработката на ваксините са вложени и ще продължат да се влагат огромни ресурси. Добруването на цели държави и нации зависи от тях. Скоковете по световните борси след оповестяването на защитните свойства на ваксината на BioNTech и Pfizer говорят красноречиво.

Висока степен на опасност

При това положение не е чудно, че някои се опитват да се възползват от достиженията на чужд изследователски труд. И използват кибератаките като средство за промишлен шпионаж в дигиталните времена.

Заплахата за германските фармацевтични компании и разработчици на ваксини също е висока, казва председателят на Федералната служба за сигурност в информационната техника Арне Шьонбом. Пред ДВ той споделя, че службата разполага със сведения за много атаки спрямо фармацевтични фирми и изследователски институти и университети. „Рискът от целенасочени нападения срещу изследователските институти остава„, предупреждава Шьонбом.

Федералната служба за сигурност в информационната техника превантивно е отправила предупреждения към германските компании. Тя им предоставя и съвети как да защитят себе си и своите доставчици от нападения.

Серия от кибератаки

Все пак за момента не е известно в Германия да е осъществена успешна кибератака в някое фармацевтично предприятия. Но не само случаят с AstraZeneca показва колко сериозна е заплахата. В средата на ноември високопоставен мениджър от „Майкрософт“ съобщи във фирмен блог за кибератаки срещу седем известни производители на ваксини в Канада, Франция, Индия, Южна Корея и САЩ. Като извършители на атаките бяха назовани една хакерска група от Русия и две от Северна Корея. И за трите се смята, че са свързани с държавни служби.

През октомври американската фирма за киберсигурност Crowdstrike съобщи за нападения срещу японски лаборатории за разработка на ваксини. В този случай вероятният източник на атаките е Китай.

Още през юли тайните служби на САЩ, Канада и Великобритания обвиниха в съвместна декларация руски хакери за нападенията срещу организации, занимаващи се с разработката на ваксини срещу коронавируса. Според британския Национален център за киберсигурност хакерска група под названието APT29 си била набелязала „кражбите на ценна интелектуална собственост„. Почти сигурното предположение на британския център е, че тази група работи съвместно с руските тайни служби.

Обвиненията срещу Русия

Британският външен министър Доминик Рааб се оплака, че е „напълно неприемливо руските тайни служби да се целят в тези, които работят за борбата с коронавируса„. Русия отхвърли обвиненията като неоснователни.

Финландският експерт по киберсигурност Мико Хипонен не е изненадан от промишления шпионаж по държавна поръчка. „Задачата на тайните служби е да защитават страните си от нападения„, отбелязва Хипонен в интервю за ДВ. „Затова не е чудно, че тайните служби се опитват да си осигурят предимство, което би им помогнало да защитят своите нации и от пандемия.“

Подобно е и становището в последния доклад на германското контраразузнаване: „Чужди сили използват срещу Федерална република Германия всички налични средства и действия под прикритие, за да преследват интересите си„. В същия доклад пише: „Кибершпионаж срещу германски позиции осъществяват най-вече тайните служби на Руската федерация и на Китай„.

Все пак поне за едно руските държавни хакери са невинни: през октомври филиали на индийския производител на ваксини Dr. Reddy’s в пет държави станаха едновременно жертви на мащабна кибератака. На Dr. Reddy’s бе възложено тестването на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник 5“.