Има ли граници за Путин?

Президентът на Русия Владимир Путин се сравнява с великите руски царе – именно така оправда инвазията в Украйна. Дали ще последват и други териториални претенции?

Почти нищо не се е променило, обясни неотдавна с усмивка Владимир Путин приликите между днешна Русия и някогашната империя на Петър Велики. И цар Петър е бил изправен пред значителна съпротива, когато се е впуснал да си възвръща териториите около днешния Санкт Петербург от Швеция. 

Когато Петър Велики основа там новата руска столица, нито една европейска държава не бе признала тази територия за руска. За всички това бе Швеция. А там открай време наред с угро-финските народи са живяли и славяни. Това се отнася и за Нарва – той възвръща и нея и я укрепва. Очевидно това е и нашата съдба – да възвръщаме и да укрепваме.“

Изявлението на Путин веднага привлече вниманието на политическите наблюдатели. Нарва се намира в Естония – точно на границата с Русия. Споменаването ѝ определено не е било случайно, както показа наред с другото интерпретацията на казаното по руската държавна телевизия. „Сега разбираме какви са плановете на Русия за бъдещето – да възвръщаме и да укрепваме“, обяви Олга Скабеева в лоялното към властта политическо токшоу „60 минути„. И почти тържествено добави: „Президентът постави задача„.

Какво ще се възвръща?

На свой ред Владимир Соловьов, един от водещите пропагандатори на руската телевизия, побърза да постави въпроса „Е, тогава ще си възвръщаме ли?„.

Оттам нататък дискусията вече се завъртя не около въпроса „дали„, а „какво„. „Кой е следващият?„, реторично попита един от гостите на Соловьов и сам си отговори: „Следващите са Източна Европа. Полша е най-близо до Украйна. Но най-близко до границите на бившия Съветски съюз са балтийските държави. Затова и те викат най-силно от всички останали.

Няма съмнение, че този вид интерпретативни игри са насочени не само към руската публика. Наскоро Скабеева за пореден път директно предложи демилитаризацията на НАТО като цяло.

Намеци и реални ходове

Границите между чистите провокации и потенциално сериозните изявления са доста относителни – както в руската държавна телевизия, така и в Кремъл. Още преди година се появи есе на Путин, в което той на практика отрече правото на Украйна да съществува.

Това не бе нито първият, нито последният път. Но за мнозина прозрението, че руският държавен глава може да визира територии далеч отвъд Донбас, дойде едва през февруари – след като той подкрепи думите си със заповедта за нахлуване в Украйна.

А ето и какво още заяви Путин по повод 350-ата годишнина от рождението на цар Петър Велики: „Ако една държава или група държави не са в състояние да взимат суверенни решения, те вече в известен смисъл са колонии. Но колонията няма исторически перспективи, няма шанс за оцеляване в тежката геополитическа борба. Докато думата на Русия винаги е била от значение. Да, в историята на страната ни е имало периоди, в които е трябвало да се отдръпнем. Но само за да съберем сили и да тръгнем напред„.

Търсена двусмисленост

Путин умишлено остави отворен въпроса докъде е готов да стигне и къде са геополитическите граници на неговата Русия. Но това е въпрос, на който дори и картографският отдел на най-големия руски онлайн доставчик Яндекс не може да даде отговор.

Миналата седмица компанията реши да премахне всички държавни граници от своите виртуални карти. Официалното обяснение беше, че фокусът се поставя върху природните характеристики, за да бъде представен светът коректно.