Правителството оцеля, промени в кабинета обаче ще има

Вотът на недоверие към правителството на Бойко Борисов очаквано не мина. Но промени в кабинета ще има, обяви вицепрезидентът Томислав Дончев. Те ще станат ясни до няколко дни.

Петият вот на недоверие към правителството „Борисов 3“, поискан от БСП заради провала на политиката за противодействие на корупцията, бе неуспешен.

От присъстващите в Народното събрание 237 депутати 102 подкрепиха вота на недоверие, 124 го отхвърлиха, въздържалите се бяха 11. Правителството – според очакванията – оцеля. Предстои заседание на коалиционния съвет на ГЕРБ и Обединени патриоти, на което ще бъде взето решение за по-нататъшните политически стъпки, съобщи социалната министърка Деница Сачева. По нейните думи: „Правителството трябва да остане, да довършим мандата си и да се подготвим за редовни парламентарни избори. Когато един самолет е в турбуленция, не бива да се сменя екипажът„.

Дончев: Правителството има да свърши още много работа

И вицепремиерът Томислав Дончев изрази позицията, че няма смисъл от предсрочни парламентарни избори няколко месеца преди редовните през март догодина. Същевременно той изтъкна, че това правителство има да свърши още много работа: да преодолее здравните, социалните и икономическите последици от пандемията, да подготви документите за одобрения от ЕС пакет финансиране, както и да създаде организация за машинно гласуване. „Промени ще има„, заяви Дончев с оглед предстоящото заседание на коалиционния съвет. Относно конкретните промени Дончев призова за търпение – „бъдете любезни да изчакате няколко дни„, каза той. 

Докато течеше гласуването, пред сградата на Народно събрание отново се проведе протест. Според правосъдния министър Данаил Кирилов искането на оставка на правителството е резултат от това, че „справедливост вече има„. „Установихме висок стандарт на добро управление, какъвто не е имало предишни години„, добави още Кирилов. 

Правителството може да оцелее до март

В коментар по повод вота на недоверие политологът Антоний Гълъбов сподели мнението си, че в момента нито една партия не е готова за избори, а в контекста на продължаващите протести срещу правителството и срещу главния прокурор заяви, че решението не трябва да се търси извън институциите. Политологът Андрей Райчев прогнозира, че ГЕРБ без особени усилия ще оцелее до март, освен ако протестиращите не станат 100 000.

Гласуването в Народното събрание се състоя в отсъствието на министър-председателя Бойко Борисов. След вота депутатите от БСП напуснаха пленарната зала.