Полицейско насилие над младежи

Във видеоклипа се вижда как петима униформени спират младата двойка – вероятно почерпена, за проверка на документите на улица „13 март” в центъра на София. Записът е направен от тераса на жилищна кооперация.

След като представят документите си, младежите водят кратък разговор със служителите на МВР. Внезапно един от тях удря шамар на момчето. По адрес на момичето пък полицаите започват да сипят обиди и псувни. След като тя им отвръща, няколко униформени се нахвърлят върху нея. Тя пада на земята и единият я рита. После я блъскат в задната част на паркирана кола и я тръшват на земята. Закопчават я с белезници и със сила я вкарват в служебния си автомобил. 

През това време момчето умолява полицаите да не бият приятелката му и получава още един удар от двамата пазители на реда, които го държат.

Police violence young people in Sofia & полицейско насилие над младежи

Законът за полицията позволява да се употреби насилие при съпротива, но в случая няма съпротива и насилието не е свързано със законни действия на полицията” „В случая има извършени престъпления от полицаите, има нанасяне на лека телесна повреда, има елемент на обида с действие, защото не може при липса на съпротива да слагаш белезници” „Не бива да се обобщава работата на полицията, но не може хората на закона да извършват престъпления, мярката толкова е надхвърлена, че стига до престъпление. Вече се знае кои са, никаква трудност не е да се разбере кои са те”

Полицаите, били момче и момиче, са служители на Първо РПУ в София.

“Всички ние усещаме в ежедневието си, че МВР не работи по начина, по който очакват гражданите. Свидетели сме на парцелирани реформи, които не повишават по никакъв начин качеството на услугата „гражданска сигурност“

Основният проблем е, че МВР продължава да се реформира на парче, като не се отчитат нуждите на гражданите, не се работи по превенция, не се повишава разкриваемостта, не се мисли за това как да се повиши доверието между служители и граждани, не се работи за сближаване на позиции, а за противопоставяне

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.