Неравната битка срещу корупцията

Чуждите медии Чуждите медии

Чуждите медии за събитията в България

Те искат нови избори и нов морал в политиката: българските студенти протестират срещу недъзите в българското общество и привличат вниманието и на чуждите медии. Ето какво пишат някои от тях за събитията в България:

Преди две седмици в сайта за електронна търговия eBay се появи един особен продукт. За продажба беше предложен българският Конституционен съд. В описанието на “стоката“, чието състояние беше определено като дефектно, се казваше, че тя е много подходяща за мафиоти, корумпирани депутати и сътрудници на тайните служби преди 1989 година. След като цената достигна 100 хиляди долара, предложението беше свалено от сайта. Така започва обширна статия за България, публикувана във “Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг” и озаглавена “Всички да си ходят“.

В нея четем още, че новините от източната периферия на ЕС рядко достигат до центъра на Общността. Информациите за дълбоката криза в Гърция напълно заглушават останалите новини от региона. В България обаче споменаването на гръцките проблеми предизвиква само насмешки. Немалко българи, сред които и много пенсионери, гледат възрастни хора в съседна Гърция и така успяват да свържат двата края. Българите ще повярват, че гърците са бедни едва когато те започнат да търсят работа като болногледачи в България, пише “Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“.

Протестът на “Ранобудните студенти”

По-нататък статията се спира на протестите в България. Българите са свикнали да се оплакват на чашка ракия, само че тази година много от тях предпочетоха да изразят недоволството си на улицата, пише изданието и посочва, че през февруари хората излязоха масово на протест и прогониха правителството на бившия бодигард Бойко Борисов. За него “Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг” припомня, че след изборната си победа през 2009 година той се появи по анцуг за интервю по германската обществено-правна телевизия АРД.

Сега българите протестират и срещу правителството на Пламен Орешарски. Народното недоволство експлодира през юни, когато правителството се опита да наложи медийния магнат Делян Пеевски за шеф на ДАНС, четем по-нататък. Оттогава протестите не стихват, но те вече не са насочени срещу една определена партия, те са срещу всички. Според протестиращите всички депутати са мафиоти, бивши комунисти, корумпирани или пък всичко това накуп.

Изданието посочва, че с времето интензивността на протестите отслабна, но точно тогава се появиха студентите. Ваканцията им свърши и те окупираха сградата на Софийския университет, четем по-нататък в публикацията. “Ранобудните студенти“, както се нарекоха те самите, искат нови избори, смяна на правителството и парламента, но най-вече – нов морал. Парите на държавата и ЕС потъват в нечии дълбоки джобове, а мафията си строи палати по българското Черноморие. В София скъпи лимузини и джипове паркират до стари ръждясали таратайки. Там среден клас автомобили почти няма. Хората знаят чии са лъскавите возила. На мафиотите, които в България всички наричат “мутри“, пише още “Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“.

Неравната битка срещу корупцията

Агенция “Асошиейтед прес” (АП) също се спира на студентските протести в България. В публикацията се казва, че младите хора не виждат никаква перспектива и продължават да напускат страната. От падането на комунизма през 1989 година повече от един милион млади българи са избягали в чужбина, посочва АП. Агенцията пише още: Финансовите показатели на България може и да са добри – ниски данъци и под 20 % задлъжнялост, само че хората в страната са бедни. Средната заплата там е около 400 евро, а възрастните хора са принудени да живеят със 150 евро пенсия. Младежката безработица пък гони 30 процента.

Във връзка със студентските протест в България агенция “Блумбърг” пише, че от десетилетия насам страната води неравна битка с корупцията. Агенцията посочва, че в индекса на “Трансперънси интернешънъл” за корупцията в 28-те страни от ЕС само Гърция е по-назад от България. “Блумбърг” пише, че в България, където все още няма осъдени високопоставени представители на властта, приемането на подкупи от магистрати за прекратяване на корупционни дела се е превърнало в обичайна практика. “Борим се за морал в политиката, искаме нашите политици да работят за хората, а не за мафията“, е цитиран неформалният лидер на “Ранобудните студенти” Ивайло Динев. Агенция “Блумбърг” посочва още, че, според актуални социологически проучвания, две трети от хората в България подкрепят протестите.

About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.