И на гърците им се иска да усетят уюта на коледните дни. И те искат да зарадват децата си с хубави подаръци. Но кризата изгори парите им. За тях тази Коледа ще е скромна и тъжна.

На главната улица в един от луксозните квартали на Атина витрините на скъпите модни магазини са украсени като за Коледа. Само че самите магазини пустеят – купувачи няма. Възрастна двойка минава покрай бутиците. „Обичаме да се разхождаме тук„, споделят двамата. За подаръци обаче не могат и да помислят. Парите не стигат даже за коледна украса у дома, а и празничната трапеза ще е съвсем скромна. „Безработна съм, а пенсията на мъжа ми беше съкратена наполовина. Нямаме дори пари за подаръци за внуците. Тази година Коледата май ще я забравим“, разказва възрастната дама.

Безпаричие и мрак

В Гърция традицията е такава, че на Бъдни вечер децата получават най-вече пари и сладкиши. Подаръците ги носи Свети Базилий – те се разменят в новогодишната нощ.

Допреди няколко години и гърците харчеха много пари за коледни подаръци. Само че тази година нещата изглеждат другояче – заради кризата. Навсякъде в Гърция човек вижда все същата картина – хората обикалят по магазините, но почти нищо не купуват.

Сега гърците имат предостатъчно време за такива обиколки – защото безработицата им „подсигурява“ не само мизерия, но и много свободно време. Цели 24 процента от гърците са без работа, а от 2010 година насам заплатите са се свили с близо една трета.

В магазините за обувки на площад „Синтагма“ могат да се видят табелки с надпис: „Истинска кожа, гръцко производство„. Само че и тази реклама – опит за поощряване на родната икономика – не помага. Купувачи няма.

„Нямаш ли нещо за 5 евро?“

В магазина за коледни изделия на Димитриос Катифелис е пълно с ангелчета, звънчета и камбанки. Катифелис подредил коледната си витрина още през октомври, а минувачите много й се радвали. „Браво! Най-после нещо ведро и красиво в този мрачен делник“, казвали те. Което обаче не променя с нищо обстоятелството, че баби и дядовци, които преди са правили щедри подаръци на внуците си, сега имат по едва 400 евро пенсия месечно. Как при това положение да купят подаръци? „Влизат в магазина и питат: Нямаш ли нещо по-евтино, примерно за пет-десет евро?“.

Само че и самите гърци взаимно си усложняват живота, допълва търговецът: „Всеки ден стачки, всеки ден протести, всичко е блокирано – как при това положение да върви търговията?“. Разбирал хората, които протестират, но пък и само с протести нито търговията, нито икономиката, нито страната ще се оправят.