Пари за родината

Добре че са българите в чужбина…

Над 1 милион и 200 хиляди българи работят и живеят в чужбина. Половината от тях са високо квалифицирани. С припечелените зад граница пари тези хора подпомагат семействата си в родината. А сумите са огромни…

Вилнеещата световна криза явно не пречи на мигрантите да изпращат все повече пари у дома. До края на тази година мигрантските финансови постъпления глобално ще са около 440 милиарда долара, което представлява значително увеличение в сравнение с кризисната 2009 година. Тогава сумите бяха намалели толкова рязко, че Световната банка се видя принудена да коментира, че това щяло да засили още повече бедността. Но в новото издание на доклада си за мигрантските постъпления банката отбелязва положителна тенденция към увеличаване на паричните потоци, която ще продължи да се засилва и през следващите две години.

Тази година в България ще се влеят над 1,5 милиарда долара

Най-малко 16% от българите са зад граница

Спадът очевидно е бил временен, казва анализаторът от Световната банка Дилип Рата. Постъпленията се възстановяват по-бързо от чуждестранните инвестиции, отбелязва още той: „Това беше изненада за нас, защото предполагахме, че поради кризата мигрантските постъпления ще намалеят значително. Но те бързо се възстановиха до нивата си от преди кризата, а размерът им надхвърля тройно размера на официалната помощ за развиващите се страни!”

Икономическото значение на тези постъпления е огромно. Те не само увеличават доходите на семействата на мигрантите, но оказват ефект и върху местната икономика. Най-много пари изпращат мигрантите в САЩ, Саудитска Арабия, Швейцария, Русия и Германия. Най-много мигрантски постъпления имат държавите с голяма миграция – Индия, Китай, Мексико, Филипините, но и Франция. Мигрантските пари играят най-голяма икономическа роля в малките страни, където в много случаи те надхвърлят 25 процента от БВП.

Значението на мигрантските пари е голямо и за България. Тази година по данни на Световната банка в страната ще постъпят близо 1.6 милиарда долара. България е сред европейските страни, в които този вид пари представляват значителен процент от БВП. По данни от преди няколко години България има над 1 милион и 200 хиляди емигранти в чужбина, или 16 процента от населението. България е сред десетте държави в региона на Източна Европа и Централна Азия с най-голям брой високо квалифицирани емигранти – 8.6 процента от населението. По данни на Световната банка главните направления на българската емиграция са Испания, Германия, Гърция, Италия, Великобритания и САЩ.

Изтокът запустява

Най-голямо е изтичането на мозъци от

В света има над 215 милиона мигранти; над 43 милиона от тях са от Източна Европа и Централна Азия. 10.7 процента от населението на региона е в емиграция, докато за света цифрата е 3.2 процента. Изтичането на квалифицирана работна ръка от Източна Европа е сред най-високите в света. Най-голямо е изтичането на мозъци от Македония – над 29 процента, от Босна – над 23, Румъния – почти 12 процента.

Албания, Армения, Литва и България са с приблизително едно и също ниво на миграция на квалифицирани специалисти. През 2009 година регионът е претърпял 23-процентов спад на мигрантските финансови постъпления, но тази година те започват да се увеличават и ще достигнат сумата от 37 милиарда долара. Което обаче е все още под нивото от преди кризата.