Аз съм българче” или ТОП 7 на най-лошите ни привички, с които трябва да се преборим.

Голяма част от българите са възпитани да оцеляват в тежките условия с едничката надежда, че все пак „Господ е българин!” и да приемат, че нацията живее на райско кътче като богоизбран народ. Циниците, които стават все повече, за съжаление, приемат за азбучна истина твърдението, че единствената ни гордост е славното ни минало, не – настоящето, което прави бъдещето да изглежда още по-тревожно.

Всички виним за нещастията си и провала на прехода собствените си недостатъци и типичната народопсихология. Характеризираме се с „Българска работа!” и тайно се приемаме с всичките си кусури.

Можем да изтъкнем пълна гама характерни недостатъци, но ще се спрем с няколко особено очеизвадни:

1. Оплакването – в реда на нещата и съвсем по протокол

Явно живеем толкова зле, че отдавна при среща приемаме да отговаряме на стандартното „Как си?с „Мани, не ми говори”, „Абе, добре съм, но ще се оправя” или направо „Не е за разправяне…”.

Свикнали сме да приемаме за луди усмихнатите по улиците, а когато ни се похвалят за нещо го приемаме толкова лично, че почти се обиждаме от хорското щастие.

Е, разбира се не бива да лицемерничим като западнярите и да отговаряме, че сме ОК, когато сме на погребение, но постоянното вменяване на лошо настроение или тотално пропадане не помага на никой, най-вече на засегнатия.

2. Забележките за външния вид са неизбежни

На кого му хрумна, че е проява на добър вкус писъка „Аууууууу, колко си напълняла!” или пък обратно „Така си отслабнала, ужас!”. Иди и после се усмихвай след такава реакция.

Като се измъкнеш от хватката на неприятния разговор, 100% ти е гарантирана липсата на желание за повторна среща.

Между другото, ако някой може да го утеши – обикновено тези със забележките са или хипопотамо подобни или „Грозни като смъртта

3. Вечния въпрос „А ти кога…?”

Това май е световна политика на всеки обвързал баламурник на невръстна възраст и със сериозно куцащ брак. Въпросните дами отъждествяват успеха с ранната женитба и случайно роденото дете и като вещи и успели започват с бомбардировката: Имаме ли си гадже?”, Ти за кога чакаш?”,Моето дете стана за женене, ти още ли се моташ?” или върховното „Кога ще черпиш за бебе?Баба и дядо” ли искаш да ти викат?”

И после тихо доволничат, че не стоят сами като кукувици, докато им подвикват като на говеда и се държат с тях точно както са си го заслужили.

4. Подценяване на чуждия успех

Проваленият Бай Ганьо живее не с надежда за утрешния ден, а с подценяване на успелите. „Той ли – какъв беше, нали го познавам!” това е най-мекият вариант, който може да предложим. Иначе става едно мазало от богати родители, връзки, влиятелни любовници и присвояване на работното място.

Всеки успял българин трябва да се пребори не само с конкуренцията, а и с по-горните обвинения, ако случайно не се оказал гей, болен или скучен наркоман.

5. Говоренето като надвикване

Ако направиш грешка да потърсиш уют и спокойствие в българско заведение, ето ти издънка! Шумна музика и страшна какафония от надвикващи се на съседната маса – това получава всеки за парите си.

Дори не е нужно да са почерпени със завидно количество алкохол, говоренето на висок глас демонстрира сила и влияние, обратното те прави най-обикновен мухльо.

6. Героизиране на престъпниците

Сбогом, Левски! Сбогом, Ботев! Повечето българи приемат престъпниците за най-успелите от нацията и горко ридаят, че не могат да ги достигнат.

Ако опиташ честно да си вършиш работата, без да печелиш от рушвети и влияние си пълен балама и некадърник. През това време главорези и доказани престъпни босове греят на първите страници на вестниците и родните политици тънат в неочаквано придобит разкош, и всичко се приема за съвсем нормално.

Друг е въпросът, че вече смятат за неудачници родителите, които възпитават децата си да не лъжат и крадат, за да станат по-добри хора.

7. Митът „Ние сме най!”

Да де, жените са ни най-красиви и децата най-умни, но от толкова красота и интелигентност до тук сме я докарали.

Китай също разполага с милиони/!/ красавици, но е новата икономическа сила и инвестира в образованието на най-надарените си деца, за да се върнат от чужбина и да управляват държавата.

Родните шампиони от световните олимпиади бързо грабват престижната чуждестранна стипендия, слагат визата в джоба, а българската красавица опропастява даденото й от Господ със силикон, изкуствени мигли и тежък грим, за да могат чуждестранните туристи да си мислят, че проститутките у нас са на всяка крачка.

И все пак мили мои, с риск да попадна в някоя от по-горните точки, ние сме доказани шампиони по оцеляване, въпреки че не сме по-щастливи от това, но само как погребахме цели три империи, а?!