I. Корупция – що е то ?

Корупцията няма легално определение в българското законодателство, няма и едно единствено определение, което може да бъде използвано, за да включи разбиранията на всички хора за това какво е корупция. Понятието за корупция се променя с времето. Неща, които не са били включвани в понятието корупция с времето се включват, неща които преди са се смятали за неправилни, с времето започват да се считат за нормални и естествени.

Различни изследователи, включително и различни държавни и над държавни организации са се опитвали да дадат някакво понятие за корупция:

– корупцията е неправилно изпълнение на държавна служба за извличане на пряка или последваща полза, считат англичаните

– поведението на лица, които не са държавни служители в най-общия смисъл на думата, но които предлагат на държавния служител да извърши нещо, да което директно му предлагат пари или други материални облаги. Част от възможните поведения, които се включват в понятието корупция са свързани с нашия Наказателен кодекс и включват:

– престъпленията по служба – общо престъпление по служба, т.е. който извърши или не извърши нещо, което му се следва по служба тогава, когато има свой или чужд интерес;

– класическия подкуп – който получи или съответно даде пари или друга имотна облага, за да се извърши нещо, което му се следва по служба. Тук има варианти:

a) това нещо, което е извършено може да е задължение на държавния служител и тогава то не винаги е престъпление;

б) когато това се извършва с цел престъпление – когато човекът е подкупен, за да извърши престъпление – това е квалифициран, тежък състав, съвсем различен.

Като работно определение, когато са налице проблеми с нечие поведение :

Корупцията е неправилно използване на обществен или служебен ресурс, с цел извличане на облага – пряка или последваща.

Корупция е и поведението на тези, които подбуждат държавните служители да извършват тази дейност.

Гранични на корупцията форми на поведение:

– процес, който да тече – административен процес за получаване на нещо – лиценз, разрешително, регистрация и т.н.;

– тясно място в административната процедура – човек, който има някакъв монопол върху властта и липса на възможности за заобикаляне на този монопол.

Възможни зони с повишен корупционен риск:

– там, където се дават лицензи, разрешителни;

– там, където се разпределят пари;

– обществените поръчки – навсякъде по света са най-рисковите като фактор за корумпиране на част от държавното управление;

– там, където могат да се решават въпроси, свързани със служебното положение: назначаване на приятели, познати, роднини;

– навсякъде, където съществува монопол върху обществен ресурс, може да се появи корупция.

II. Конфликт на интереси в държавната администрация – що е то ?

Основната характеристика на конфликта на интереси в държавната администрация е, че той представлява пресечна точка между обществения интерес и частния интерес.

Изискването към държавните служители за безпристрастност, обективност и непредубеденост при изпълнението на служебните им задължения и личното им поведение за постигане на частни цели и реализирането на частен интерес, когато заради служебното си положение могат да повлияят за определено управленско решение е пресечната точка между обществения интерес и частния интерес, т.е. налице е ситуация за възникване на конфликт на интереси.

В кодекса за поведение на служителите в държавната администрация е посочено поведението, което следва да има всеки служител:

Да не използва служебното си положение за осъществяване на свои лични или на семейството си интереси;

Да не участва в каквито и да са сделки, които са несъвместими с неговата длъжност, функции и задължения;

Да не участва при обсъждането, подготовката, вземането и изпълнението на решения, когато той или свързани с него лица са заинтересувани от съответното решение или когато има със заинтересуваните лиза, отношения, пораждащи основателни съмнения в неговата безпристрастност.

Конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

Частен интерес е всяка облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо публична длъжност, или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение.

Облага е всеки доход в пари или в имущество, включително придобиване на дялове или акции, както и предоставяне, прехвърляне или отказ от права, получаване на привилегия или почести, получаване на стоки или услуги безплатно или на цени, по-ниски от пазарните, помощ, глас, подкрепа или влияние, предимство, получаване на или обещание за работа, дар, награда или обещание за избягване на загуба, отговорност, санкция или друго неблагоприятно събитие.