пт. дек. 2nd, 2022

Странна фигура от филма за „двореца на Путин“. Кой е Матиас Варниг?

Във филма-разследване на Алексей Навални за „двореца на Путин“ става дума и за бившия агент на ЩАЗИ Матиас Варниг, който от дълги години поддържа приятелски връзки с руския президент. С какво още е известен Варниг?

Стар приятел на руския президент Владимир Путин: така е известен германският бизнесмен Матиас Варниг, който взима активно участие в руските бизнес-дела. Варниг несъмнено е много интересна фигура във всяко едно отношение. Не само, защото името му изплува и в раследването на Алексей Навални за „двореца на Путин“.

В това разследване Варниг се споменява по повод преписката между бившата съпруга на Владимир Путин, Людмила, и нейна германска приятелка в средата на 1990-те години. Едно от писмата е изпратено от факса на Варниг. Разследващият екип на Навални цитира публикации на ДВ и разказва, че Варниг е бивш агент на източногерманската Щази, който в средата на 1990-те години се превръща в бизнесмен. По онова време германецът помага финансово на Путин, който е бивш служител на КГБ в Дрезден, както и на цялото му семейство. Предполага се, че двамата са се запознали още по линия на тайните служби на СССР и ГДР, но официално връзката им датира от по-късен период: те се срещат в Санкт Петербург, след като вече са напуснали тайните служби.

Близък приятел на руския президент

65-годишният Варниг избягва публични изяви и предпочита да действа зад кулисите. Все пак през 2018 година той дава интервю на австрийския вестник „Ди Пресе“.

На въпроса колко често се вижда с Владимир Путин, бизнесменът отговаря, че руският президент няма мобилен телефон, но към това добавя: „Ако ми се наложи да го видя, все ще намерим начин да го организираме.

Варниг е завършил икономическо образование в бившата ГДР и за 20-те години от управлението на Путин успява да се превърне в най-влиятелният германски бизнесмен в Русия. Той членува например в бордовете на редица руски компании и банки. В интервюто за „Ди Пресе“ той самият обяснява, че това е станало по случайност. През 2010 година той тъкмо приключвал един проект, когато тогавашният руски президент Медведев забранил на висшите държавни служители да влизат в бордовете на фирми. „Тогава им дотрябваха хора, които могат да поемат такава длъжност,“ обяснява мениджърът. Варниг отхвърля предположението, че е получил тези постове като „доверено лице на Путин“ с цел да контролира ръководството: „Не, категорично не. Аз не съм рупор на Кремъл.

Факт е обаче, че Варниг играе важна роля в редица големи руски компании. От 2011 година насам той членува в директорските съвети на „Транснефт“ и „Роснефт“. Като в „Роснефт“ е пряк на заместник на друг германец – бившия канцлер Герхард Шрьодер, също приятел на Путин, който оглави Съвета на директорите през 2017 година.

Освен това Варниг влиза в борда на директорите на голямата банка ВТБ, а до 2015 година е сред управителите на Санкт-Петербургската банка „Россия“, която медиите свързват с обкръжението на президента Путин.

Активна фигура в проекта за газопровода „Северен поток“

От 2012 до 2018 година Варнинг председателства Съвета на директорите на компанията „Русал“, но наложените от САЩ санкции го принуждават да напусне. Вместо изгубената служба в Русия той получава обаче нова – в Германия. През 2019 година влиза в Надзорния съвет на култовия футболен клуб „Шалке“, чийто главен спонсор е „Газпром“. Част от феновете на отбора протестират срещу това назначение.

В момента главният проект, в който участва Матиас Варниг, е строителството на тръбопровода „Северен поток 2“ за пренос на газ от Русия към Германия под Балтийско море. Германецът е изпълнителен директор на регистрираната в Швейцария компания „Nord Stream 2„, главен акционер в която е Газпром. Преди това, от 2006 до 2016 година Варниг заема същия пост в компанията „Nord Stream„, която положи първата тръба на газопровода.

По ирония на съдбата, когато през август 2020 година отровеният с „Новичок“ Алексей Навални беше докаран за лечение в Германия, над главния проект на Варниг надвисна опасност. Все по-интензивни станаха призивите да бъде замразен „Северен поток 2“, който попадна под ударите на американските санкции. А фактът, че работата по газопровода продължава, показва, че лобистката дейност на Варниг в Германия дава плодове.