Кой посещава София?
От регистрираните туристи в София 284 088 са чужденци, българите са 201 184. Пикът на туристическите посещения в столицата е бил през юни.

От чуждестранните туристи, посетили София, най голям е броят им от Германия, Гърция, Великобритания, Италия, САЩ и Турция, следвани с неголяма разлика от Израел, Румъния, Франция, Русия и Сърбия и Черна гора.
През първите шест месеца на 2015 г. спрямо същия период на 2014 г. се отчита растеж в броя на гостите от Израел – с 28 процента, Украйна – с 12 процента, Япония – с 10 процента, САЩ – с 8 процента.
Най-висок растеж на туристите за периода се отчита при гостите от Китай – с 45 процента, но техният абсолютен брой като цяло все още остава малък.
Спад има при туристите от Русия с 14 на сто, от Австрия и от Испания с по 12 на сто.

Какво привлича туристите в София?
София е целогодишна туристическа дестинация, предлагаща възможности за практикуване на видове туризъм, независещи от сезоните, а именно – културно-исторически, конгресен, еко и планински, събитиен туризъм.
Профилът на туриста, посещаващ София, не се различава от съвременния профил на туриста в световен мащаб – той е по-взискателен, защото разполага с повече информация, притежава туристически опит, търси иновативен туристически продукт, избира най-добро съотношение качество-цена, или търси „хитов“ продукт като поклоннически туризъм, търси чиста природа, контакти с местното население.
Като задължителни обекти за посещение в програмата на гостите на София са храмът „Св. София“ и некрополът, катедралата „Св. Александър Невски„, Боянската църква и планината Витоша.