Johnson & Johnson

Johnson & Johnson спира производството на ваксината срещу Ковид-19?

Johnson & Johnson спира производството на ваксината срещу Ковид-19, информира New York Times. Но защо? Еднократната векторна ваксина е особено популярна в развиващите се страни. Но и в България.

Johnson & Johnson спира производството на своята ваксина срещу Ковид-19 във фабриката си в нидерландския град Лайден, информира преди броени дни „New York Times„. Публикацията на американското издание повдига редица въпроси. Защо? Откога? Докога?

На запитване на германската обществено-правна медия ARD говорител на концерна отговори следното: „Производствената база в Лайден ще играе значима роля за производството на ваксини и през 2022 година.

Само временно решение или окончателен стоп?

Според „New York Times“ още в края на 2021 концернът е преустановил производството на векторната ваксина Janssen, от която се поставя само една доза. В момента в базата в Нидерландия се произвежда експериментална ваксина срещу друг вирус, а след няколко месеца ваксината Janssen отново ще започне да се произвежда, казва още говорителят на концерна пред ARD. Той добавя, че фабриката в Нидерландия не е единствената производствена база на Johnson & Johnson за ваксината срещу Ковид-19.

Според „New York Times“ обаче концернът среща трудности с производството на векторната ваксина на други места. А причините за това били две: или службите все ще не били издали нужните разрешителни за производството, или пък самите цехове все още не били в експлоатация.

Къде е популярна ваксината на Johnson & Johnson?

Ваксината на Johnson & Johnson се прилага в 218 страни по света. В 82 от тях тя има специално разрешително. Janssen се използва и в Европа, но в ЕС все по-малко хора се ваксинират с нея. Една от причините за това е, че при еднократната векторната ваксина много страни наложиха временен стоп, тъй като след имунизацията може да се стигне до редки случаи на кръвни съсиреци.

В Германия еднократната ваксина не се признава като пълна ваксинация, поради което хората, ваксинирани с нея, трябва да си поставят втора и трета доза от други ваксини или съответно и бустерна доза, за да се сдобият със зелен сертификат. Така в Германия предимството на Janssen всъщност бе заличено.

Особено високо приложение тази ваксина намира в Африка – най-вече в Западна Сахара, Южна Африка, Мадагаскар и Кот д’Ивоар. Тя се използва често и в латиноамериканските страни Бразилия, Боливия и Колумбия, както и в някои азиатски страни като Непал и Афганистан. Ваксината на Johnson & Johnson е особено популярна и в България. Въпреки че в страната има достатъчно дози и от ваксините срещу Ковид-19 на BioNTech и Moderna, мнозина предпочитат Janssen  – тъй като се бие еднократно.