И колко богати са българските партии?

Толкова малък народ, и толкова много партии. Може ли при това положение партиите да са богати? Може, и още как! Родните политически партии могат да се похвалят с не малко авоари. Или поне тези, които получават пари от държавния бюджет по правилата на приетия от Народното събрание Закон за политическите партии. А те никак не са малко – цели 23. Сметната палата публикува тези дни доклад, от който става ясно кой колко има как владее парите си. Естествено, партиите, които имат по-дълга политическа история са по-стриктни в отчета си. Няма нарушения в отчетите на БСП, ДПС, ДСБ.

СДС и “Атака” имат нарушения, които одиторите са забелязали. Сините не са си платили данъка върху получените дарения още през 2005 г. в размер на 84 622 лв. “Атака” през 2008 година въобще не е имала право на държавна субсидия, независимо от парламентарното си представителство в 40-тото Народно събрание. Но въпреки това е получила пари от хазната.

Фрапираща е информацията, че през 2008 г. 23 политически партии, които притежават законна регистрация, участвали са в изборите за 40-то НС и имат избрани народни представители, както и на партиите, които са получили не по малко от едно на сто от всички действителни гласове, е отпусната държавна субсидия в размер на 16 052 000 лв.

Както може да се предположи най-голяма сума като приходи е отчела БСП. Тя е в размер на 7 131 000 лв. Най-голям дял от общите приходи на партията е държавната субсидия в размер на 4 705 136 лв. В сравнение с предходната година тя е с 855 336 лв. повече.Няма изненади, въпреки че на човек може да му се завие свят от цифрите, които изложих до тук. А те са само малка част от реалния доклад на Сметната палата. Както и да го мислим, не са бедни българските партии. Реално отчетите са такива, но какво е останало неотчетено, може само да гадаем.