Първата църква на това място е построена през 1065 година. Унищожена е. Век и половина по-късно издигат „Св Йоан Предтеча„, известен в Асеновград като „Св. Ян„. Преди 8 века е била  църква и бойна кула, част от крепостната стена на някогашна Станимака.

Църквата „Св Йоан Предтеча“ в Асеновград може да убие човек. Според експерти монтираното художествено осветление е опасно и абсурдно. Параклисът бе опасан външно с кабели по идея на кмета на Асеновград Емил Караиванов. Откритите ел. инсталации на храма без необходимата защита застрашават хората. При мокро време не е изключен нещастен случай, разклонителите са разбити, ел.таблото е отворено, предупреди инженерът.

С грейването на художественото осветление за Деня на будителите през 2013 –та светна и проблемът. Според група архитекти и инженери от Пловдив изпълнението на проекта е посегателство върху паметник на културата.

За да се прекарат светещите прожектори, фасадата на храма е надупчена с гофрирани тръби за кабели, а част от тухлите са повредени. Разбита е и бетонна площадка, за да се монтират външни ел. връзки. „Бързаха. За два дена надупчиха всичко. Турците не са пипнали църквата, общината го направи. Сториха беля за много пари„, каза инж. Димовски.

Преди да прекара кабелите местната власт „забравила“ да съгласува проекта с министъра на културата и Националния институт за паметници на културата.

След подаден сигнал органите се задействат и започнали проверки. Според зам.-кмета на Асеновград инж. Пламен Йончев в художественото осветление не е открито нищо нередно. Проектът бил съгласуван от Експертния съвет в общината. РДНСК не констатира незаконно строителство, защото става дума само за „монтаж на инсталация„. В протокол на културното ведомство също пишело, че няма нарушения, само технологично не сме спазили процедурата, каза Йончев. На 20 декември м.г. документите са внесени за разглеждане в Министерство на културата. До дни ще стане ясно правилно ли е надупчен храмът. Plovdivutre ще следи и информира.

От 20 години за храма се грижи Нада Пелева. Вярвяща е, прави го доброволно.

Бачковският манастир не се интересува от мястото.

Няма интерес, защото наоколо е пълно с камънаци. Нощно време е страшно, зловещо е това ярко червено, споделя жената. По мнението на експерти прожекторите заличават храма, вместо да му вдъхват живот нощем.

Асеновградска фирма е осветила храма за близо 20 000 лева.

Местни хора коментират, че броят на прожекторите и метрите кабели не струват толкова, колкото са отчетени. Общинският съвет гласува парите на база инвестиционната ни програма, заяви кметът Емил Караиванов. Плащане обаче още не е извършено, поради липса на налични общински средства.

Вандали трошат църквата

Около храма е средище на клошари и вандали. Асеновградчани намират следи и от наркомани. Няма камери, нито договор с охранителна фирма. Преди няколко дни са откраднати 2 трансформатора и кабели от новото художествено осветление.