Холандия може да каже ”не” за Шенген и през март 2012

Лидерите на страните от Европейския съюз ще решат през март 2012 г. за присъединяването на България и Румъния в Шенген, се казва в документ, приет на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Холандия обаче заяви, че и тогава може да се противопостави на членството им.

Европейският съвет призовава Съвета на ЕС да вземе решение колкото е възможно по-скоро. При необходимост Европейският съвет ще се върне към този въпрос на заседанието си през март 2012 г.“, се казва в документа, предаде РИА „Новости„, цитирана от БГНЕС. В него се отбелязва, че двете страни са изпълнили всички изисквания, предявени към държавите кандидатки.
Холандия е единствената страна, която все още блокира влизането на България и Румъния в Шенген след като Финландия реши миналия месец да промени резервираната си позиция. Холандският премиер Марк Рюте заяви междувременно, че двете страни все още не са направили достатъчно за борба с корупцията и организираната престъпност. ЕС ще обсъди въпроса отново през март 2012 г., но не изключвам възможността Холандия отново да каже „не”, посочи той.
Всички държавни и правителствени ръководители в ЕС, участвали в днешния последен за годината редовен Европейски съвет, освен Холандия, подкрепиха категорично, без никакво огъване, разширяването на Шенген с България и Румъния, каза пред български  журналисти в Брюксел след края на заседанието премиерът Бойко  Борисов, предадоха БТА и БНР. Рано или късно граничният контрол ще отпадне, а вече между нас казано, знаете колко за България допълнително пари ще струва, когато отпадне това, така че, нали знаете има приказка „Всяко зло за добро„, добави той.
Премиерът благодари на своите колеги за подкрепата,  особено на премиерите на Полша Доналд Туск и на Унгария Виктор  Орбан, на президента на Франция Никола Саркози, на председателя  на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на председателя на  Европейската комисия Жозе Барозу Барозу.
Борисов отбеляза, че в  изказването си по темата Барозу е отчел, че България и Румъния  са спазили напълно всички критерии и не бива приемането им в  зоната да се обвързва с механизма за сътрудничество и оценка на  ЕК. Българите и румънците сме доволни, че Европа ни е оценила за положените усилия и за това, че сме си  свършили работата, коментира той.
Румъния обвини десноцентристкото правителство на Марк Рюте, че е заложник на крайната десница, тъй като управлява с подкрепата на Партията на свободата на Герт Вилдерс.