Готови да отнемат гражданството на 1800 канадски граждани.

Вестник 24h, Сряда 20 Юли 2011г, Торонто ОН Канада Дейвид Ейкин, Агенция QMI

Федералното правителство се подготвя да снеме гражданството на 1800 души, след констатиране че те са получили гражданство чрез измамни средства, научи Агенция QMI.

Масивното разследване безпрецедентно по своя мащаб, бе извършено от RCMP и федералния отдел по гражданство и имиграция.

От Конфедерацията през 1867, федералното правителство е отнело гражданството само на 67 души. Сега то е в готовност да отнеме гражданство от 1800 души, въпреки че това няма да е бърз процес.

Хиляда и осемстотинте които са обект на правителството ще имат шанс да оспорват решението във федералния съд, процес който според департамента на правосъдието е сложен и може да отнеме години да се реши.

А през това време, жителите обект на процеса ще продължат да се ползват със всички права и привилегии на Канадското гражданство.

Въпросните ще бъдат осведомени в съвсем скоро време за решението на правителството да им отнеме гражданството.

Тези хора костват на данъкоплатците много пари, каза старши правителствен служител, който е в течение на разследването. „И те подкопават обществената подкрепа за имиграция. Ние не желаем да допускаме това.“

В следващите дни правителството се очаква да предостави детайли по разследването и информация относно местожителството на обвинените.

Наред с другите неща, станалите Канадски граждани се ползват от Канадската здравна система и публично финансирани блага, като застраховка при безработица и пенсионна осигуровка.

Натурализираните Канадци – тези родени в друга страна които имигрират тук и стават граждани – може да им бъде отнето гражданството, ако бъде доказано нарушение свързано с измама при получаване на гражданския им статут или ако при влизане в страната бъде доказана употреба на нередовни документи.

Имигранти които съзнателно са укрили информация във връзка с тяхното влизане в Канада, също ще им бъде отнето гражданството.