Коледа тази година

Тази година задачата на Дядо Коледа ще бъде по-лесна от всякога, тъй като от юли 2011 г. играчките, които се продават в Европейския съюз, трябва да отговарят на най‑строгите правила за безопасност в света, предаде пресслужбата на Европейската комисия.
Безопасни и забавни е идеалната комбинация, но не е така очевидно постижима на практика, отбелязва Брюксел. Безопасната употреба на всяка детска играчка зависи не само от самата играчка, но също и от начина, по който тя се използва, и от възрастта на детето.
За да знаят родителите дали дадена играчка е безопасна или не за детето, днес еврокомисарят по промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни откри европейската кампания за безопасност на детските играчки. Нейната цел е да покаже по какъв начин европейците могат да достигнат до възможно най‑безопасните детски играчки и как да ги използват безопасно.
Обявявам началото на тази инициатива по коледно време, когато по традиция се купуват най-много детски играчки. Тази година играчките, продавани в ЕС, ще бъдат по-сигурни от всякога, а моята кампания ще позволи на родителите да направят правилния избор за своите деца„, заяви Таяни.
Във видеоклип, който ще се излъчва по телевизионните канали в цяла Европа, се дават разяснения по този въпрос. Успоредно с това при закупуването на детски играчки на потребителите в ЕС ще бъдат раздавани пощенски картички със съвети за безопасност.

Европейската комисия предлага и няколко съвета, които не трябва да забравяте, когато пазарувате детски играчки: –  Никога не купувайте играчки, които нямат маркировка „CE“
Маркировката „CE“ представлява поет от производителя на играчката ангажимент, че играчката отговаря на всички приложими правила на ЕС за безопасността, които са сред най-стриктните в света.
– Четете всички предупреждения и инструкции
Трябва да сте запознати с препоръките за възрастта и безопасността – отнасяйте се сериозно към тях! Уверете се, че играчката е подходяща за деца, и всеки път когато купувате нова играчка, се съобразявайте с темперамента, навиците и поведението на детето, препоръчва Брюксел.
– Наблюдавайте децата, докато играят
Уверете се, че всички играчки се използват по предвидения начин, както и че са подходящи за възрастта и способностите на детето. – Винаги купувайте играчки от сигурни магазини и онлайн сайтове за продажба
Те отговарят за продуктите, които продават, и обикновено приемат рекламации. Проверявайте внимателно купените играчки втора употреба и дадените от приятели играчки. Тъй като те са по-стари, възможно е да не отговарят на съвременните стандарти за безопасност.
Винаги съобщавайте на търговеца на дребно или производителя, от който сте купили дадена играчка, за всякакви проблеми, свързани с нейната безопасност.