Премиерът Борисов България

Никой няма право да арестува извън закона, това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание във връзка с т. нар. граждански арести. „Не съм призовал никого да ходи да бие, да връзва или да тормози когото и да било. Всеки, който минава през зелената граница, е нарушител, и казах, че благодаря на всеки, който подаде сигнал, за да бъдат задържани“, категоричен бе премиерът.

По думите му никое беззаконие няма да бъде толерирано от държавата. „Неколкократно съм казвал, че опазването на границата изисква огромен финансов ресурс и за да се осигурят тези допълнителни средства, трябва да бъдат взети от друго място”, посочи Борисов. Той добави, че на уязвимите места по границата се пращат още 300 души, за да се подсилят местата, където има малко по-голям натиск. Според Борисов се цели в Европа да чуят, че в България тормозят бежанците и не се справяме на границата. „Не само полагаме огромни усилия, не само че много добре се справяме на тази огромна територия – и морска, и сухопътна, а и това беше отбелязано неколкократно от всички, които бяха в България в последните месеци. С една дума, не разбирам този мазохизъм и желанието да повдигаме тема, която да очерня България”, изрично подчерта премиерът.

На заседанието министър-председателят обяви още, че да се иска оставката на министъра на транспорта Ивайло Московски е некоректно. „Казвам, че е абсурдно да свършиш работа и да ти искат оставката, че си допуснал да бъде разбита корупционната схема. Кой от вас може да се закълне, че в министерството му днес някой не краде? Всички трябва да се възползваме максимум от всеки един сигнал и да предаваме тези хора на правосъдието“, посочи Борисов.

Премиерът заяви още и че намира за неприемлива идеята за приватизация на ВМЗ и „Кинтекс“. От своя страна министърът на икономиката Божидар Лукарски разясни, че  с министъра на финансите Владислав Горанов предлагат ВМЗ и „Кинтекс” да бъдат вкарани в забранителния списък за приватизация.