Най-лошите лъжи са тези, които повтаряме пред себе си. Тези, с които живеем.

Следващия път, когато решите да се научите на нещо ново, за да се самоусъвършенствате, започнете с отучването им, съветва блогърът Марк. Той изброява следните 9 от тях, от които твърди, че се е отказал:

1. „Щастието е да получаваш това, което искаш“. Има два начина, по които хората опитват да открият щастието. Първият е като се сдобиват с още и още от това, което мислят, че искат да имат. Вторият, като оценяват това, с което разполагат. Вторият път е правилният.

2. „Успехът изглежда по определен начин“. Не сме на този свят, за да живеем според очакванията на всички. Не бива да чувстваме, че другите са наоколо, за да отговарят на нашите. Всеки трябва да си проправи собствен уникален маршрут, свързан с това да прекарваме живота си щастливо по свой собствен начин.

3. „Натовареният ден е продуктивен ден“.Работи по-умно, не по-здраво“ е едно от най-честите клишета по отношение на личностното развитие. То е неоспоримо вярно. Заетите хора днес са много повече от истински продуктивните. Не бъдете от заетите. Чувството за ангажираност изглежда впечатляващо, поставя ни във вихъра на действието, но винаги ни внушава измамна ефективност.

4. „Да си смел означава да не те е страх“. Единствените моменти, в които можете да бъдете смели, е когато ви е страх.

5. „Да си силен означава да не чувстваш болка“. Болката е нужна за растежа и развитието. Всеки, който твърди, че може без нея, се самозаблуждава. Най-силните хора са тези, които чувстват болка, приемат я, учат се от нея и се борят с нея. Те превръщат раните си в мъдрост.

6. „Всички наоколо ме дърпат назад“. Мнозина сред нас, които не искат откровено да поемат отговорност за собствената си съдба, казват това. Понякога предпочитаме да потънем във фантазията извън трудната реалност. И няма нищо лошо в това, стига да не се барикадираме в самозаблудата, че всички други са ни виновни. Истината е, че ако не работим по нещо смислено, единственият човек, който ни спира да го правим, сме самите ние.

7. „Автоматично сме упълномощени от други хора да правим определени неща“. Някои хора лъжливо се чувстват носители на правото да упълномощават, заради социалната си роля. Въпреки позицията, която сте си избрали спрямо тях, като приятел, колега, партньор, нищо не е абсолютно заложено. Ще спрете да получавате нареждания автоматично, ако открито комуникирате, преговаряте, работите.

8. „Ще се почувствам комфортно, когато правилното време настъпи“. Толкова много от нас се оплакват от скучната повтаряемост на ежедневието. Същевременно не предприемат нищо сериозно, за да я коригират. Искаме да променим нещо, но никога не мислим, че времето е подходящо. Защо? Защото всеки източник на отегчение ни снабдява със солидно основание да не излезем от комфортната си зона. 

9. „Късно е вече„. Нищо не е твърде късно, ако сърцето ни не е спряло. Бъдещето може да настъпи незабавно. Хванете се здраво за него и продължете да се движите напред.

Вие сте на ход!