Кои са хутите и защо САЩ ги нападнаха точно сега?

САЩ и Великобритания нанесоха военен удар над хутите. Кои са хутите и какви цели преследват? И защо ударът над тях беше извършен точно сега? Ето най-важните въпроси и отговори:

Хутите са военно движение в Йемен, който се намира в южната част на Арабския полуостров. През последните десетилетия те неведнъж организират бунтове срещу сунитските власти в столицата Сана. 

Война, която продължава 10 години

През 2014 година хутите нападнаха южните части на Йемен и завладяха столицата. Те принудиха президента Абдрабу Мансур Хади и правителството да избягат на юг, а впоследствие и към Саудитска Арабия. Това доведе до гражданска война, в която водена от Саудитска Арабия военна коалиция си постави за цел да върне правителството, което е в изгнание, обратно на власт. По данни на ООН над 150 000 души са загинали в конфликта, който доведе до една от най-тежките хуманитарни катастрофи в света. Срокът на договореното военно примирие изтече преди повече от година, но то до голяма степен се спазва и до днес. 

Според анализ от 2019 година хутите разполагат с между 180 и 200 хиляди въоръжени бойци. Те разполагат с голям оръжеен арсенал и са подкрепяни активно най-вече от Иран и от Хизбула в Ливан.

Основната цел на хутите е да поемат управлението на целия Йемен. А в Газа, подобно на Техеран, те искат да принудят Израел да преустанови атаките. Затова те обявиха, че всеки един кораб, който се насочва или потегля от израелските пристанища, е тяхна потенциална цел.

Хутите са нападнали 27 кораба в последните месеци

До 11 януари бунтовниците са нападнали 27 различни кораба, които са минавали през южната част на Червено море, обяви говорителят на Пентагона Пат Райдър, цитиран от АРД. Военният говорител на хутите Яхия Сария от своя страна заяви, че организацията иска да пречи на израелските кораби да навлизат в Аденския залив, „докато не спре израелската агресия срещу нашите непоколебими братя в ивицата Газа“.

Но само малка част от нападнатите кораби имат директна връзка с Израел. В резултат от атаките на хутите много международни компании бяха принудени да пренасочат търговските си кораби през далеч по-дългия път през нос Добра надежда.

На борда на един от корабите – Galaxy Leader – имаше и двама български граждани. Наскоро се появиха кадри, на които се вижда, че Galaxy Leader е закотвен на йеменското пристанище и е превърнат в туристическа дестинация. За други два отвлечени кораба – Central Park и българският товарен кораб „Руен“, който плава под малтийски флаг – също се спекулираше, че са нападнати от хутите, но информацията не може да бъде потвърдена. Танкерът Central Park, който плава под либерийски флаг, бе освободен от американски военни в края на ноември. В края на декември раненият помощник-капитан на „Руен“ бе освободен и върнат в България, но други седем българи останаха в плен. 

След атаките на САЩ и Великобритания: нова ескалация?

Седмици наред САЩ и други държави предупреждаваха хутите, че ако не преустановят атаките си срещу търговски кораби в Червено море, ще има последствия. И тъй като те така и не престанаха с нападенията, американският министър на отбраната обяви създаването на международна коалиция, която да предотврати нападението на още кораби, в която освен САЩ участват още над 20 държави. 

В нощта на 11 срещу 12 януари Съединените щати и Великобритания, с помощта на съюзници, бомбардираха позиции на хутите в Йемен. В обща декларация те аргументираха нападението с правото на самозащита: „Тези прецизни атаки имат за цел да унищожат и отслабят възможностите на хутите да застрашават световната търговия и живота на моряците по един от най-важните водни пътища в света“. 

До момента няма информация от САЩ защо ударите се нанасят точно сега. Според наблюдатели причината може да е свързана с риска от възползване от нестабилното примирие в Йемен, както и от разширяване на конфликта в Близкия изток. Макар Вашингтон да реагира с въздушни удари на многобройните нападения от страна на близки до Иран милиции в Ирак и Сирия, по отношение на Йемен изглеждаше, че американците преследваха друга стратегия. От Пентагона наскоро заявиха, че американски военни кораби са свалили бунтовнически дронове, изстреляни в тяхна посока, но подчертаха, че са стигнали до заключението, че техните кораби не са били целта.

Що се отнася до атаките на проирански групировки в Ирак и Сирия говорителят на Пентагона Райдър каза, че контраатаките на САЩ не са довели до ескалация на конфликта в Близкия изток. Предстои да видим дали американските и британските атаки срещу оръжейни складове и други обекти на хутите ще доведат до такава, обобщава АРД.