Какво предпочитат българите: ЕС или Русия?

Какво предпочитат българите: партньорство с ЕС или с Русия? Със САЩ или с Китай? Ето какво показват резултатите от мащабно проучване, проведено от „Галъп интернешънъл“ в 64 страни.

Днес светът е силно разделен. България – също. ЕС е най-предпочитаният партньор сред българите, Русия се нарежда на второ място. Това става ясно от проучване на общественото мнение, проведено от „Галъп интернешънъл“ в 64 страни.

Числа и факти

Европейският съюз е най-предпочитаната сила за партньор сред българите – както в икономическата сфера (42%), така и в сферата на сигурността (40%). Стойностите на България по този показател са над средните в световен мащаб. В същото време Русия се нарежда на второ място сред предпочитанията на българите – 20% я предпочитат като партньор в икономиката, а за 24% тя е най-предпочитаният партньор в сферата на сигурността.

Като партньор в икономиката Китай получава одобрението на 11% от българите, а САЩ събират 9%. Обратно е класирането в сферата на сигурността – 12% от българите предпочитат САЩ, докато за Китай гласуват едва 3% от анкетираните.

В световен мащаб допитването на „Галъп“ рисува следната картина: Колективният Запад (ЕС и САЩ) остава по-привлекателен и като икономически партньор (58% от предпочитанията по света), и като партньор в сферата на сигурността (59%). За сравнение: Китай и Русия получават заедно съответно 29% и 26%.

Европейският съюз е най-привлекателният партньор в областта на икономиката (31%), докато САЩ запазват позицията на най-предпочитан съюзник в сферата на сигурността (33%). Русия е на последно място сред четирите сили като партньор в сферата на икономиката, но се позиционира пред Китай по отношение на партньорството в областта на сигурността.

„Истинското предизвикателство“

Големият въпрос не е дали ще има нов многополюсен световен ред, а дали изобщо ще има глобален ред. Глобализацията се разпадна на регионализация, но тези нови региони все още не са добре дефинирани и установени – такъв е само така нареченият колективен Запад. И истинското предизвикателство е не само как да се осъществи регионализацията мирно, но и как да избегнем по-голяма война„, коментира в тази връзка Кънчо Стойчев, президент на „Галъп интернешънъл„.