Един скандал с „голо парти“ разтресе цяла Русия

Едно „голо парти“ на звезди от шоубизнеса в Русия, сред които и Филип Киркоров, предизвика истински скандал и бурни реакции на недоволство. Пуритани ли са руснаците и какво показва това за живота в Путинова Русия.

„Голото парти“, организирано от блогърката Анастасия Ивлеева в московския клуб „Мутабор“, предизвика огромен скандал в Русия, последван от вълна извинения от звездите на шоубизнеса, включили се в празненството, сред които и Филип Киркоров.

Снимките и видеозаписите от партито предизвикаха огромно възмущение и сред близките до властта активисти. Участниците в тържеството бяха заподозрени и в т.нар. „пропаганда на ЛГБТ“, клубът бе затворен за един месец, а много от руските телевизионни канали, както и други медийни и рекламни компании замразиха контрактите си с гостите на партито.

Музикалният критик Артемий Троицкий, който в Русия е обявен за „чуждестранен агент“ и от 2014 година живее в Талин, има обяснение за вдигналия се шум.

ДВ: Защо тази история, която засяга единствено жълтата преса, стигна до федералните телевизионни канали? Защо стана важна за руската власт?

А. Троицкий: Мисля, че причините са две и са съвсем очевидни. Първата е затягането на гайките в Путинова Русия, която вече окончателно се е превърнала във фашистка държава. От което следват репресии не само от политически, но и от идеологически и морален характер. Втората причина са изборите. Те са предрешени, но Путин държи на консервативната руска публика, която е ядрото на неговия електорат, и затова иска да се представи пред нея като борец за нравственост – на фона на разюздания елит, нехаресван от народа.

ДВ: Вие смятате, че масовата аудитория сега злорадо ще очаква разправа с участниците в партито, немалка част от които – като например Филип Киркоров, макар и формално казват, че поддържат линията на партията и правителството. Те имат много поклонници – те няма ли да се разочароват, ако властта „посегне“ на техните любимци?

А. Троицкий: Разбира се, че има определен риск. Но да се каже за Киркоров, че е народен любимец, ще е малко прекалено. Понятията известност и реална популярност не са идентични – певецът Николай Басков например, е много известен, защото постоянно е на екрана. Но той няма хитове. А блогърката Анастасия Ивлиева представлява този сегмент на руските медии и тази част от публиката, която администрацията на Путин отдавна е отписала – младежта, съвременната космополитна младеж, която като цяло е прозападна. Според мен тази публика е изгубена за Путин.

ДВ: Вие сте бивш главен редактор на руското издание на „Плейбой“. Смятате ли руснаците за толкова големи пуритани, че да се скандализират от „голо парти“?

А. Троицкий: Руснаците изобщо не са пуритани. В сексуално отношение Русия – както и бившият СССР – са много разюздани. А сега, според мен, сексуалната разюзданост нарасна още повече. Известно е, че когато в страната нещата не вървят, когато ситуацията е депресираща и има и икономически, и политически, и идеологически проблеми, най-евтиният начин да се отвлечеш от всичко това е сексът. Не съм чел статистика по въпроса, но съм напълно сигурен, че в съвременна Русия всички видове порносайтове и други подобни се чувстват максимално добре.

Неотдавна прочетох една забавна история – как в Москва била организирана засада в обществена сауна, където имало оргия, и били задържани над 30 души, все голи. Така че, не – руснаците не са пуритани. Въпросът е друг – да бъде впечатлена консервативната публика, която може би смята, че Путин не е достатъчно твърд във военен план, недостатъчно фундаментален по отношение на защитата на традиционните ценности и т.н. С други думи става въпрос предимно за хората над 50-60 години, а това е съществена част от руското население.